Ook je spierpijn verminderen? Door het testen en mijn avonturen met het Droog Trainen Protocol kan ik je gelukkig wel wat tips geven. 

Spierpijn kan veroorzaakt worden door stress, uitdroging, vermoeidheid of een blessure aan de spieren. Het kan ook het gevolg zijn van kramp, medicatie of een tekort aan diverse mineralen. 

Wanneer jij vaak spierpijn hebt, kan het ook zomaar zijn dat je een tekort hebt aan bijvoorbeeld kalium, magnesium en of calcium. Wanneer je echt op een bepaalde plek spierpijn hebt in de buurt van een pees of aanhechting van de spier, kun je al snel van een blessure spreken.

De tips op deze pagina helpen alleen tegen "normale" spierpijn. Ze kunnen ook gebruikt worden als je veel last hebt van kramp na of tijdens het sporten.

Wanneer je op een bepaalde plek pijn hebt, die iets anders aanvoelt als normaal, altijd even een afspraak maken bij de dokter:

[toc]

1. Spierpijn verminderen met heilzaam zout

Wat heilzaam badzout kan letterlijk wonderen doen voor je zere spieren. Het zorgt in de meeste gevallen direct voor een reductie in spierpijn en voorkomt kramp.

Het is wel aan te raden om warm water te gebruiken en absoluut geen heet water. Anders gaat je huid in combinatie met het zout enorm snel uitdrogen. 

Sowieso raden we je aan om een waterontharder in huis te halen om uitdroging van je huid tegen te gaan. Kalk, wat standaard in ons kraanwater zit, is namelijk enorm uitdrogend en nergens goed voor. Water zonder kalk beter voor je huid, haren, kleding, machines en sanitair. 

Voor een normaal bad gebruik ik meestal één kopje badzout (Senseo kopje ongeveer). Je kunt ook iets meer gebruiken als je écht flink last hebt van veel spiergroepen. 

Blijf in het warme water zitten totdat het de koud wordt. Je kunt tot ongeveer 3x een bad nemen met het zout. Het is wel belangrijk om te weten, dat dit niet aan te raden is voor mensen met een hoge bloeddruk, diabetes of een hartafwijking


2. Koelen of verwarmen

Je weet misschien al dat een simpele warme douche de spieren kan ontspannen.

Heb je echter een soort van warm/ heet gevoel in je spieren, dan kun je beter op die plek even koelen met ijs (deze coldpacks zijn enorm handig daarvoor)  voor ongeveer 20 minuten. 

Kijk uit dat je huid niet bevriest. Zorg altijd dat er nog een laagje tussen de pack en je huid zit. Ik doe ze meestal in een oud t-shirt of in een theedoek. 


3. Magnesium supplementen

Wanneer je lichaam een tekort heeft aan magnesium, kan dit zorgen voor spierpijn en een "stram" gevoel. Je kunt een tijdje magnesium supplementen gaan gebruiken, maar beter is om voedsel tot je te nemen die rijk zijn aan magnesium.

Mijn persoonlijke favorieten voor voldoende magnesium inname: 

  • Zwarte bonen
  • Cashewnoten
  • Zonnebloem pitten
  • Amandelen
  • Cacao (stukje pure 90% chocolade per dag)
  • Spinazie 

Mocht het nou zo zijn dat je bovenstaande voedingsmiddelen helemaal niets vindt, dan zit er niets anders op om wat magnesium supplementen te kopen. 

4. Appelcider Azijn

Appelcider azijn (hier te bestellen) schijnt erg goed te zijn voor het behandelen van spierpijn. Eén a twee eetlepels appelcider azijn kan gemixt worden in een glas met water. 

Sommige mensen houden er ook wel van om het zo te drinken, zonder het water. 

spierpijn verminderen met appelcider azijn

5. Suikerriet melasse

Melasse uit suikerriet is een  zwart goedje dat je een beetje kunt vergelijken met stroop. Het is sap uit suikerriet dat door verwarming dikker wordt.

Het schijnt dat hier een vorm van magnesium in zit die bijzonder goed helpt tegen spierpijn. Een soort natuurlijke pijnstiller die direct naar de bron gaat.

Heb het zelf nog niet kunnen proberen, maar ik ben zeker van plan om dit binnenkort eens te bestellen. Je kunt deze melasse bijvoorbeeld standaard door je koffie of thee doen (één eetlepel). 

6. Kokosnoot Olie

Kokosnoot olie is aanbevolen voor het het behandelen van verschillende aandoeningen die met de spieren te maken hebben. Er zijn veel mensen (vooral topsporters) die 2 of 3 eetlepels kokosnoot olie gebruiken bij het koken. 

Je kunt het ook als boter vervanger gebruiken voor op brood, mocht je het echt een lekkere smaak vinden. Het grote voordeel is dat het calorie-arm is, en daarom in verschillende diëten past. 

Ik ben zelf enorm fan van deze: Royal Green - Extra Virgin Coconut Cream (Kokosolie) - 1400 ml

7. Bewegen, rekken en strekken

Spierpijn verminderen wanneer je lang achter elkaar hebt gezeten, is vaak een kwestie van meer bewegen. Spieren kunnen namelijk enorm stijf worden wanneer ze voor een langere periode in de zelfde houden zitten.

Blijf in beweging en doe bijvoorbeeld wat Yoga oefeningen. Yoga kun je leren met bijvoorbeeld de Yoga stap-voor-stap training. Dit heeft al veel mensen met voornamelijk rugproblemen weer op weg geholpen naar een fit leven.

 Blijven bewegen is vooral belangrijk naarmate je ouder wordt, je spieren hebben dan namelijk meer tijd nodig om te herstellen.

8. Masseren om spierpijn te verminderen

Net als Yoga, helpt masseren om je bloedcirculatie te verhogen. Dit zorgt weer voor een versnelling van het herstelproces. Je bloed is namelijk in staat om alle schadelijke zuren weer uit je spieren te halen.

Massages mogen elke dag op de plek waar het pijn doet. Ben je niet zeker van de oorzaak, zoek dan even advies van een fysiotherapeut. 

9. Rust

Wanneer je een beetje overwerkt bent heb krijg je al snel last van spierpijn. Spierpijn verminderen kan met de tips op deze pagina, maar het is belangrijk om ook de balans in de rest van je leven op orde te hebben. 

Mocht je echt veel pijn aan je spieren hebben: doe je lichaam een plezier en neem een paar dagen rust!


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten