Vraag jij je af of vijgen nou eigenlijk gezond zijn of niet? Die kans is aanwezig als je deze pagina hebt gevonden. Misschien ben je wel via Google gaan zoeken, en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen. 

Het kan ook zijn dat je toevallig op deze site was en toch wel benieuwd ben naar de vijg. Is dit nou echt een vrucht die je regelmatig kunt eten? Nou, dat en meer zal ik je vertellen op deze pagina. 

Meer weten over vijgen? Lees dan dus vooral even verder!

[toc]

Waar komen vijgen eigenlijk vandaan?

De vijg is de vrucht van de Ficus Carica, een boom waarvoor het in Nederland helaas te koud is. In de eerste eeuw na Christus hebben de Romeinen de vijg ontdekt en enkele eeuwen later ook in Nederland geïntroduceerd maar de vijgenbomen konden niet wennen aan de Nederlandse winters dus van het serieus verbouwen van vijgen is het nooit gekomen.

Tegenwoordig worden de meeste vijgen verbouwd in Zuid-Europese landen. Frankrijk en Griekenland zijn de voornaamste producenten van vijgen. Inmiddels zijn er wel vijgenrassen gekweekt die bestand zijn tegen de Nederlandse winters. Als het niet te hard vriest zal de vijgenboom prima overleven.

Als hij toch bevriest is het nog geen ramp, want dan kan hij gewoon worden afgesnoeid en groeit vanaf de wortels weer op. Je kunt een vijgenboom eventueel ook in een pot planten zodat hij binnen kan overwinteren, maar dit is niet ideaal en wordt daarom meestal afgeraden.

vijgen die groeien aan een boom

Waarom zijn vijgen zo gezond?

Aan vijgen worden al eeuwenlang bijzondere eigenschappen toegedicht. De voedingswaarde is in ieder geval redelijk gezond. Een vijg van 50 gram bevat gemiddeld 10 gram koolhydraten, waarvan 8 gram suiker en 1 gram vezels.

Een vijg vertegenwoordigt gemiddeld 37 calorieën. Wanneer je een aantal vijgen eet geeft je dit een vol gevoel waardoor je minder geneigd bent om te gaan snoepen, een reden waarom vijgen vaak worden ingezet bij een dieet om gewicht te verliezen. daarnaast is er nog een aantal medische redenen om vijgen te eten.

Heilzaam bij keelpijn

Als je keelpijn hebt dan kun je in plaats van keelpastilles die vaak veel suiker bevatten ook gezonde vijgen eten. Deze vruchten bevatten namelijk mucilage, een soort “plantenlijm”. Deze stof verzacht de pijn als je keelpijn hebt en helpt bij het herstel. Mensen die bij kwaaltjes liever niet direct naar medicijnen grijpen kunnen vijgen dus prima gebruiken om te herstellen van een vervelende keelontsteking. 

Vijgen in de strijd tegen kanker

We moeten altijd voorzichtig zijn met het aanprijzen van voedingsmiddelen die kanker zouden kunnen voorkomen of genezen. Daarom eerst een waarschuwing: Als je vermoed dat je een aandoening hebt, of dit nu kanker is of iets anders, raadpleeg dan altijd een arts en volg zijn of haar aanwijzingen voor het nemen van medicatie of het ondergaan van behandelingen altijd op.

Vijgen kunnen een gunstige invloed hebben op de ontwikkeling van borstkanker bij vrouwen die in de overgang zijn. Ruim 50.000 vrouwen werden gedurende langere tijd gevolgd en zij krijgen een dieet voorgeschreven dat veel fruit bevatte waaronder vijgen. Uit de studie die hiervan werd gemaakt bleek dat de kans op de ontwikkeling van borstkanker met ruim 30% afnam.

Deze eigenschap hebben vijgen omdat ze vezels bevatten die de hormoonhuishouding helpen op orde te blijven. Hierdoor kan het lichaam beter weerstand bieden aan zogenaamde vrije radicalen, die kanker kunnen veroorzaken. Daarnaast bevatten vijgen quercetine, een stof die de kans op kanker aan de dikke darm of longkanker kan verkleinen.

 Vijgen bevatten ook luteoline, een stof die de vrije radicalen in het menselijk lichaam kan neutraliseren. Dit heeft een remmende werking op huidkanker. Maar ook mensen die hiervoor worden behandeld kunnen er baat bij hebben om vijgen te eten.

Een lagere bloeddruk door vijgen?

Vijgen bevatten een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Vitamine A, C en K  en een aantal B-vitaminen krijg je binnen als je een vijg eet. Verder de mineralen calcium, foliumzuur, magnesium, koper en mangaan. Maar de belangrijkste stof is het mineraal kalium. Dit helpt de bloeddruk te verlagen. Natuurlijk red je het niet met alleen dagelijks een paar vijgen te eten.

Een gezonde voeding, rijk aan verse groenten en fruit en gezonde zuivel, zal eveneens bijdragen aan een stabiele en gezonde bloeddruk.

Sterke botten door calcium en fosfor

Vooral vrouwen in de overgang krijgen soms te maken met broze botten. Hen wordt aangeraden om genoeg calcium en fosfor binnen te krijgen via de voeding of eventueel via een voedingssupplement. Vijgen bevatten zowel calcium (2% per vijg van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid). Calcium heeft een versterkende werking op botten en kan zo botontkalking (osteoporose) ondersteunen en helpen verminderen. Ook na een botbreuk kan het helpen om vijgen te eten om het herstel van het bot te bevorderen.

Ondersteuning bij diabetes

Vijgen bevatten kalium. Dit mineraal zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel minder schommelt. Vooral na een maaltijd die veel suiker bevat kan dit het geval zijn. Door bijvoorbeeld een nagerecht met vijgen te eten kun je het lichaam helpen om de bloedsuikerspiegel weer op orde te krijgen.

Vijgen werken laxerend

Als je problemen hebt met de stoelgang kan het helpen om vijgen te eten. Er zitten stoffen in vijgen die laxerend werken en dus de stoelgang kunnen ondersteunen. Te harde ontlasting is niet alleen vervelend, het kan ook zorgen voor beschadiging van de anus en in extreme gevallen tot een dusdanige verstopping dat dit schade aan de darmen veroorzaakt.

Vijgen kunnen daarbij ondersteunend werken. Ook hier geldt uiteraard dat je bij ernstige klachten altijd overleg moet plegen met je huisarts.

vijgen en wondgenezing

Ondersteuning bij wondgenezing

Vijgen werden al duizenden jaren voor Christus gegeten en ook gebruikt voor wondgenezing. Hiervoor werden vooral gekonfijte vijgen gebruikt. Het werkt hetzelfde als de helende werking bij keelpijn.

De vijg bevat stoffen die het herstel van wonden kunnen bevorderen. Het gaat dan uiteraard vooral om kleine wondjes waarbij dit kan worden toegepast.

Afvallen met vijgen

Vijgen passen prima in een dieet om wat kilo’s af te vallen. Ze zijn heel voedzaam en bevatten weinig calorieën. Een vijg bevat wel suiker, maar als je kiest voor een verse vijg dan is dat percentage te verwaarlozen. Gedroogde of gekonfijte vijgen daarentegen bevatten meer suiker.

Deze zijn dan ook niet echt geschikt voor een dieet waarbij het de bedoeling is om af te vallen. Ze zijn wel voedzaam, dus je kunt ze zeker eten als je aan duursport doet zoals hardlopen of wielrennen. Als je wilt afvallen wordt geadviseerd vijgen met mate te eten en af te wisselen met andere soorten fruit.

Wat is het verschil tussen dadels en vijgen?

Vijgen worden vaak in één adem genoemd met dadels en soms ook samen verkocht in gezondheidswinkels. De vijg is een vrucht die in zijn geheel kan worden gegeten. In Nederland vind je vooral gekonfijte vijgen en dat is jammer want hier is veel suiker aan toegevoegd terwijl de vijg van nature zeer gezond is en maar heel weinig calorieën bevat.

De dadel is een vrucht die groeit in veel Noord-Afrikaanse landen en het is zo ongeveer de nationale vrucht van Israël. De dadel groeit in trossen alleen aan de vrouwelijke dadelbomen. De pit is hard en wordt niet gegeten.

De dadel is een zogenaamde steenvrucht. Dadels worden net als vijgen soms ook gedroogd, waardoor ze veel van hun natuurlijke voedingswaarde verliezen. De vijg is gezonder dan de dadel omdat deze vrucht, vooral als hij vers wordt gegeten, meer vitaminen en mineralen bevat.

Waar koop je de lekkerste vijgen?

Ook in Nederland kun je op verschillende plaatsen vijgen kopen. Bij de groentewinkel zijn ze uiteraard verkrijgbaar. Ook op markten in de groentekraam vind je vijgen, soms in combinatie met dadels. Als je verse vijgen kunt bemachtigen dan is het aan te raden om deze te kopen. Ze zijn gezonder dan gedroogde vijgen omdat ze veel minder calorieën bevatten.

100 Gram gedroogde vijgen bevat ongeveer 270 calorieën. In gedroogde vorm is dit nog geen 80 calorieën. Ook in gezondheidswinkels kun je vijgen in diverse vormen kopen.

Verwerken van vijgen in gerechten

Je kunt vijgen prima verwerken in een nagerecht. Als je vijgen door de yoghurt doet combineer je twee gezonde producten met elkaar. Maar je kunt vijgen ook prima verwerken in een zoet baksel, dit wordt vooral in oosterse landen veel gedaan.

Vijgen worden vaak verwerkt in vegetarische gerechten omdat ze een hoge voedingswaarde hebben. Vlees heeft van een gerecht vaak de hoogste voedingswaarde en vijgen kunnen dit redelijk goed vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een taartje van geitenkaas met vijgen of een pompoen bietensalade met een dressing van vijgen.

Vijgen zijn dus prima geschikt als vleesvervanger omdat ze veel voedingswaarde bevatten en een goed gevuld gevoel geven na de maaltijd. Krijg je gasten te eten en wil je ze iets bijzonders voorzetten? Kies dan een recept met vijgen, het zal je bezoek zeker verrassen.

Je kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om vijgen te eten met een lekker stuk vlees. Hieronder zie je bijvoorbeeld eendenborst met port en vijgen.

lekkere recepten met vijgen

Vijgen verwerken in brood en gebak

Vijgen worden in zuidelijke landen vaak gebruikt om in brood en gebak te verwerken. Je kunt dan ook prima combineren met iets hartigs. Een gehaktbrood met vijgen is bijvoorbeeld een prima combinatie. Daarnaast kun je Vijgen kun je ook bakken en daarom kun je ze prima in een cake verwerken. Ook de populaire cupcake leent zich prima om te worden gevuld met cakebeslag met in stukjes gesneden vijgen.

Geen inspiratie in de keuken?

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over vijgen. Nu kan het natuurlijk zijn dat je zelf ook aan de slag wilt met vijgen, maar hiervoor nog wat inspiratie nodig bent. 

Daarom wil ik het nog even met je hebben over de FitChef kookboeken van Mark van Oosterwijck. Deze boeken bevatten namelijk snel te bereiden eiwitrijke recepten die helpen bij spieropbouw en vetverlies. 

Meer informatie over de FitChef? Dit populaire kookboek al meer dan 25000 keer verkocht!


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten