Steeds meer mensen kiezen voor gezonde drankjes met minder suiker. In gewone frisdrank zit namelijk heel veel suiker, tot wel tien klontjes of meer per glas.

En van suiker krijg je niet alleen gaatjes in je tanden en kiezen, je wordt er ook dik van. Overgewicht is een groeiend probleem, ook in West Europese landen. Daarom is het verstandig om voor gezonde drankjes te kiezen.

Als je op een terras zit of een feestje hebt dan is het allang niet meer “verplicht” om qua frisdrank te kiezen uit cola of sinas, de dranken die enkele decennia geleden het meest gedronken werden.

[toc]

Gezonde drankjes met water

Alle drankjes die gebaseerd zijn op water, zijn gezond. Het zijn namelijk dranken waar niet of nauwelijks toevoegingen in zijn verwerkt en daarom bevatten gezonde waterdrankjes vaak nauwelijks calorieën. Je kunt ze kant en klaar kopen met smaakjes als perzik, limoen of citroen.

Aan een fles van anderhalve liter zijn slechts enkele druppels smaakextracten toegevoegd dus is het aantal calorieën te verwaarlozen. Deze kant en klare dranken, meestal met koolzuur maar ook zonder te verkrijgen, zijn een goed alternatief als je graag gezonde drankjes uit de supermarkt drinkt.

Zelf gezonde water drankjes maken

Gezonde water drankjes kun je ook heel gemakkelijk zelf maken. Als je gewoon kraanwater niet zo lekker vindt dan kun je aan een karaf met water een smaakje toevoegen. Dit doe je door een paar schijven sinaasappel, limoen of citroen aan het water toe te voegen. Ook een paar takjes verse munt in een karaf water geven gewoon water een heerlijk frisse smaak.

Je kunt om water uit de kraan sneller te koelen wat ijsblokjes toevoegen. Met een stamper kun je het sap uit de schijven sinaasappel of citroen persen zodat de smaak wat sneller vrijkomt. Deze gezonde water drankjes kun je in principe onbeperkt drinken.

Infuser drinkflessen a.k.a waterfles met fruitfilter!

Een infuser drinkfles is niets anders dan een mooie handige plastic waterfles, waar je fruit binnenin vast kunt klemmen. Zo wordt de smaak van het fruit geleidelijk overgegeven aan het water. Deze onderstaande waterfles van Travelmore is bijvoorbeeld enorm populair:


Soms heten dit soort flessen ook wel gewoon "Waterflessen met een fruitfilter", dat is natuurlijk wel zo Nederlands. Mocht je een op zoek zijn naar een handzame waterfles met fruitfilter, dan kan ik uit persoonlijke ervaring een WTR fles van TIGR aanraden.

waterfles met fruitfilter TIGR

Deze zijn wat kleiner dan gemiddelde en hebben een bijpassend houdertje. Deze sleeve houd het water langer koel en zorgt er ook voor dat de rest van je spullen in je tas mooi droog blijven. Check via onderstaande knop meer populaire waterflessen met fruitfilters.

Deze gezonde drankjes serveer je bij een feestje of verjaardag

Als je een feestje geeft dan kun je ervoor kiezen om je gasten zoveel mogelijk gezonde drankjes voor te zetten. Een lijst van gezonde dranken kan bijvoorbeeld bestaan uit

  • Water
  • Bronwater met of zonder koolzuur
  • Dranken gebaseerd op water met een smaakje uit de supermarkt
  • Water dat je zelf aanmaakt met een smaakje door toevoeging van fruit, verse munt of komkommer
  • Melk en karnemelk
  • Thee
  • Light frisdranken

Als je je gasten uit deze lijst een keuze laat maken dan kiezen ze voor een gezond alternatief voor suikerhoudende frisdranken of alcohol. Als je deze drankjes vervolgens ook combineert met gezonde hapjes zoals rauwkost of light kaassoorten en vleeswaren dan bied je een gezond alternatief voor chips en cola.

Gezonde drankjes zorgen voor een gezond leven

Als je kiest voor gezonde drankjes dan kies je ook voor een gezond leven. Teveel suiker en zout zorgen er namelijk voor dat je overgewicht kunt krijgen of een te hoge bloeddruk. Dit zijn belangrijke oorzaken waardoor mensen te vroeg overlijden, bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten of aan diabetes type II, een aandoening die steeds meer Nederlanders treft.

Gezond leven en genoeg bewegen kunnen ervoor zorgen dat je langer gezond en vitaal blijft. Gezonde dranken leveren hier zeker een bijdrage aan omdat je wordt geadviseerd om per dag minimaal anderhalve liter te drinken.

Natuurlijk is het niet erg om zo af en toe een glaasje frisdrank te nemen. Maar maak er een gewoonte van om voor gezonde alternatieven te kiezen en je zult merken dat je behoefte aan frisdrank met veel suiker uiteindelijk afneemt. 

Wat kun je drinken als je wilt afvallen?

Als je wat kilo’s wilt afvallen wordt altijd aangeraden om genoeg te drinken, tot gemiddeld 2 liter per dag. Natuurlijk is het dan wel de bedoeling dat je gezonde keuzes maakt.

Veel water drinken is altijd goed, dit stilt ook deels de honger en de trek in ongezonde dingen zoals zoetigheid, chips en snacks. Voordat je gaat eten een groot glas water drinken kan ervoor zorgen dat je een minder grote portie nodig hebt om je hongergevoel te stillen. 

Drink koffie en thee altijd zonder suiker. Als je dit niet gewend bent probeer het dan gewoon en na verloop van tijd mis je de suiker vaak niet eens meer. Zeker als je bij thee kiest voor thee met een smaakje kan de suiker in de meeste gevallen achterwege blijven.

Iets voor jou? De Smoothie Afslankbijbel van Oscar Helm

Op deze pagina heb je kunnen lezen welke gezonde drankjes je eens kunt gaan proberen. Nu kan het natuurlijk nog zo zijn dat je wel graag zelf gezonde drankjes wilt maken, maar nog recepten en inspiratie mist. 

Daarom wil ik het nog even met je hebben over de Smoothie Afslankbijbel van Oscar Helm, een receptenboek om zelf gezonde smoothies te maken. 

Via onderstaande knop kun je dit boek 60 dagen lang uitproberen.

Meer informatie over de Smoothie Afslankbijbel? Dit populaire boek is al meer dan 1600 keer gedownload!


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten