Wat zijn de beste Probiotica capsules?

Probiotica, er wordt de laatste tijd steeds vaker over geschreven. In tegenstelling tot antibiotica hebben probiotica een goede naam.

Er wordt geclaimd dat probiotica een gezondheid bevorderende werking hebben maar hiervoor is nauwelijks wetenschappelijk bewijs te vinden. Desondanks geldt voor probiotica wel dat het een middel is wat je zonder problemen kunt gebruiken.

Baat het niet dan schaadt het niet is het gezegde dat hier zeker opgaat. Probiotica worden verwerkt in drankjes, desserts zoals drinkyoghurt en dergelijke, maar ook in capsules en kauwtabletten.

Verschillende soorten probiotica

Probiotica komt in verschillende soorten voor. Het zijn bacteriën die levend in de darmen aankomen zodat ze daar hun werk kunnen doen. Er zijn verschillende soorten probiotica. Het Voedingscentrum geeft het volgende lijstje op hun website:

 • Lactobacillus acidophilus

 • Enterococcus faecium SF68

 • Lactobacillus rhamnosus Goldin en Gorbach (LGG)

 • Lactobacillus casei Shirota

 • Lactobacillus reuteri

 • Lactococcus lactis

 • Bifidobacterium bifidum

 • Bifidobacterium lactis

De LGG bacterie is hiervan het bekendst, deze wordt vaak genoemd in reclames voor producten met probiotica.

Probiotica Forte van FLINNDAL

Deze capsules van Flinddal.nl zijn één van de populairste en meest gekochte Probiotica op het internet. Het zijn capsules van enorm hoge kwaliteit met extra vitaminen. 


Deze vitaminen zijn ideaal om samen te gebruiken in de donkere, koudere maanden, waar je lichaam wel wat extra vitamine C, D en zink kan gebruiken.


 • Probioticamix met 6 bacteriestammen
 • Met vitamine C, D en zink
 • Voor de weerstand
 • Lactosevrij

Wanneer kun je probiotica gebruiken?

Omdat er officieel geen geneeskrachtige werking wordt toegeschreven aan probiotica kun je deze in principe altijd gebruiken. Er is geen gevaar dat je over doseert als je het langdurig achter elkaar gebruikt.

Mensen die waarde hechten aan de positieve invloed van probiotica op hun gezondheid gebruiken voedingsmiddelen en tabletten met probiotica vaak hun leven lang zonder dat dit gezondheidsschade geeft.

Je kunt probiotica gebruiken bij klachten aan het darmstelsel. Chronische diarree is daar een voorbeeld van. 

Gebruik van probiotica bij darmklachten

De meeste mensen die probiotica gaan gebruiken doen dit omdat ze darmklachten hebben. Vooral chronische diarree, zoals bij de ziekte van Crohn, kan van grote invloed zijn op het dagelijks leven van de patiënt.

Bij de bestrijding van diarree worden uiteraard reguliere medicijnen ingezet die een arts voorschrijft. Maar je kunt ter ondersteuning van de darmen en om mogelijk je weerstand te verhogen altijd probiotica daarbij gebruiken.

Deze hebben namelijk geen invloed op de werking van officiële medicatie omdat het een voedingssupplement is. 

Probiotica als ondersteuning bij afvallen

Het onderzoek naar deze claim staat nog in de kinderschoenen, maar de studies tot nu toe zijn hoopvol. Uit onderzoek bij dieren blijkt dat magere dieren een andere darmflora hebben dan dieren die (te) dik zijn.

 Door middel van “poeptransplantatie” werden de darmbacteriën van magere dieren ingebracht bij dieren die wel wat mochten afvallen. Dit had inderdaad het gewenste effect. Voordat dit principe ook op mensen kan worden toegepast moet er echter nog veel meer onderzoek worden gedaan.

Maar omdat het gebruik van probiotica geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid kun je als je aan het afvallen bent zonder problemen probiotica aan je dieet toevoegen. 

probiotica bij het afvallen

Welke dosering moet ik aanhouden als ik probiotica gebruik?

Als je probiotica in de vorm van capsules, poedervorm of kauwtabletten gebruikt dan kun je de dosering aanhouden die op de verpakking staat. Meer innemen heeft doorgaans geen extra effect en is dus zinloos. Je kunt probiotica ook zonder problemen aan kinderen geven. De dosering kan dan worden aangepast naar lichaamsgewicht. 

Probiotica voor dieren

Probiotica worden soms ook bij dieren toegepast. De indicatie is hetzelfde als bij mensen, namelijk het verhogen van de weerstand en het helpen oplossen van darmproblemen.

 Koop voor dieren wel altijd speciaal voor hem samengestelde probiotica via een dierenarts of online dierenapotheek zodat je de juiste dosering kunt geven.

 Je kunt probiotica poeder door het eten van je hond of kat mengen, doorgaans eten ze dit zonder problemen op. Probiotica hebben namelijk, in tegenstelling tot antibiotica, geen sterke bittere nasmaak.

Ook voor dieren geldt dat er geen bewijs is voor een geneeskrachtige werking van probiotica. Maar evenals bij mensen kan probiotica zonder risico aan dieren worden gegeven. Ook hier geldt het ‘baat het niet dan schaadt het niet’ principe. 

Wat is het verschil tussen probiotica en antibiotica?

Het belangrijkste verschil tussen probiotica en antibiotica is dat probiotica geen bijwerkingen geven. Een ander belangrijk verschil is dat van antibiotica de werking vaststaat omdat dit middels onderzoek is aangetoond. Met andere woorden: Als een arts je een antibioticum voorschrijft voor darmklachten dan mag je er vanuit gaan dat dit middel werkt. Doorgaans al binnen 1 tot 2 dagen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat het middel bijwerkingen kan geven.

Daarnaast bestaat het risico op resistentie, waardoor bepaalde antibiotica uiteindelijk niet meer werken omdat je lichaam er antistoffen tegen heeft aangemaakt. Een kuur antibiotica moet je altijd helemaal afmaken, ook als de klachten inmiddels zijn verdwenen.

Weerstand tegen Biotica 

Tegen het gebruik van antibiotica bestaat veel weerstand omdat het in het verleden erg makkelijk werd voorgeschreven. Niet alleen om ziekten te genezen, maar bijvoorbeeld ook om dieren voor de vleesindustrie sneller te laten groeien en meer vlees te laten produceren.

Mede hierdoor kregen mensen door het eten van vlees ook antibiotica binnen wat een slechte invloed had op de werking van medicijnen. Daarom is het gebruik van antibiotica, zowel in de vleesindustrie als bij mensen en huisdieren als geneesmiddel, tegenwoordig aan strenge regels gebonden.

Voor probiotica gelden deze regels niet omdat er geen negatieve bijwerkingen bekend zijn en het dus geen kwaad kan om probiotica te gebruiken.

Wat zijn de voor- en nadelen van probiotica?

Probiotica heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Probiotica zijn vrij verkrijgbaar, een recept van en arts is niet nodig
 • Probiotica zijn doorgaans verwerkt in smakelijke producten
 • Probiotica zijn relatief goedkoop
 • Probiotica kun je zonder problemen gebruiken
 • Er zijn niet of nauwelijks bijwerkingen bekend

Een paar nadelen zijn er ook:

 • De claims voor genezende werking zijn niet wetenschappelijk aangetoond
 • Als je baat hebt bij probiotica moet je deze in sommige gevallen levenslang blijven gebruiken

De voordelen zijn echter ruim in de meerderheid. Het is om deze reden dat ook artsen hun patiënt vaak adviseren om probiotica te gebruiken naast bijvoorbeeld een dieet of een behandeling met medicatie.

Omdat probiotica geen bijwerkingen hebben en andere medicatie niet lijken te beïnvloeden kunnen ze zonder problemen in combinatie worden gebruikt. Soms heeft het placebo effect zelfs al een gunstige uitwerking en daar is de patiënt uiteraard bij gebaat. 

Waar koop je probiotica?

Probiotica in de vorm van tabletten of poeder kun je kopen bij de apotheek of drogist. Producten waarin probiotica zijn verwerkt zoals bepaalde zuivelproducten, kun je gewoon in de supermarkt kopen.

Op de verpakking staat vermeld welke probiotica in het product zijn verwerkt en in welke hoeveelheid. Als je probiotica bij de apotheek of drogist koopt kun je je door de apotheker of het personeel in de drogisterij laten informeren over de werking en dosering van probiotica.

Recepten met probiotica

Probiotica worden vooral verwerkt in zoete poedervorm of in een vloeibaar product. Dit leent ze dus uitstekend voor een gezond dessert.

 Je kunt deze desserts kant en klaar kopen in de winkel, maar zelf maken is natuurlijk ook heel leuk om te doen. Je kunt hiervoor het beste probiotica in poedervorm gebruiken, dit kun je gemakkelijk verwerken in een smakelijk nagerecht.

Wil je ook probiotica gaan gebruiken?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over de voordelen van probiotica? Hieronder vind je een overzicht van de beste probiotica producten die op dit moment verkrijgbaar zijn. Deze kun je probleemloos combineren met een dieet of met het gebruik van medicijnen. Als je over dat laatste twijfelt dan kun je natuurlijk altijd eerst overleggen met je behandelend arts.

Hieronder staan de door onze aanbevolen Probiotica van FLINNDAL. Wij zijn vooral fan van dit merk vanwege de kwaliteit van de capsules en de verpakkingen waarin het wordt geleverd. 

Probiotica Forte van FLINNDAL

Deze capsules van Flinddal.nl zijn één van de populairste en meest gekochte Probiotica op het internet. Het zijn capsules van enorm hoge kwaliteit met extra vitaminen. 


Deze vitaminen zijn ideaal om samen te gebruiken in de donkere, koudere maanden, waar je lichaam wel wat extra vitamine C, D en zink kan gebruiken.


 • Probioticamix met 6 bacteriestammen
 • Met vitamine C, D en zink
 • Voor de weerstand
 • Lactosevrij

Probiotica Forte

beste probiotica van flinndal

Dit zijn de standaard capsules van FlINNDAL. Zonder toevoegingen. 


 • Mix met 8 bacteriestammen (1 miljard kve)
 • Lactose vrij
 • Dagelijks te gebruiken
 • 600mg probiotica


Deel dit bericht
>