• Home
  • Blog
  • Voeding
  • Voordelen van Appelazijn: Is dit nu ECHT een wondermiddel of niet?

Er gaan verhalen de ronde dat azijn al tienduizenden jaren gebruikt wordt voor honderden verschillende doeleinden. 

Het was iets wat bijvoorbeeld in veel genezingsprocessen werd gebruikt. Ook voedsel werd er mee gepreserveerd. Sporen van azijn zijn onder andere gevonden in zeer oude Egyptische urnen van 300 v.C.  

Zelfs vandaag gebruiken mensen azijn in vele toepassingen en niet alleen in voeding. Ook om schoon te maken, onkruid of vlekken te verwijderen wordt azijn veel gebruikt.

De afgelopen tijd is appelazijn enorm populair geworden, en is het onderwerp geweest van vele speculaties. Appelazijn schijnt vele gezondheidsvoordelen te hebben, van het verlagen van de bloeddruk en suikerspiegel, tot het verminderen van diabetes symptomen.

spierpijn verminderen met appelcider azijn

Er zijn ook vele artikelen te vinden waarin je kunt lezen dat appelazijn kan helpen met afvallen.

In dit artikel ga ik de voordelen van appelazijn wat beter bekijken - wat is appelazijn precies, wat is er zo speciaal aan volgens recente onderzoeken?

Wat is appelazijn?

Azijn wordt gemaakt door middel van een proces dat vergelijkbaar is met het vervaardigen van alcohol. Het is zelfs zo dat alcohol in azijn zal veranderen als het blootgesteld wordt aan bacteriën die in de lucht voorkomen.

Om appelazijn te maken, worden appels tot pulp gemaakt om het sap te scheiden. Vervolgens wordt het appelsap gemixt met bepaalde bacteriën en gist, hierdoor veranderd het suiker in het sap in alcohol. 

Deze mix gaat vervolgens weer door een ander proces waardoor het alcohol in verschillende zuren wordt afgebroken, waaronder azijnzuur. Tadá - we hebben appelazijn! (bron)

Wat zit er allemaal in appelazijn?

Appelazijn bevat onder andere kalium, magnesium, anti-oxidanten en aminozuren - een bouwstof voor proteïnen.  

Appelazijn van hoge kwaliteit (ongefilterd) bevat goede bacteriën, enzymen en proteïnen die ook allemaal schijnen bij te dragen aan een goede gezondheid.

Appelazijn dood bacteriën 

Wetenschappelijk onderzoek heeft nu bewezen wat moeders en grootmoeders overal ter wereld al jarenlang wisten: azijn dood bacteriën.

Deze bacterie dodende werking is ook direct de reden waarom azijn nog steeds zo veel wordt gebruikt als schoonmaakmiddel. Ook in voedsel wordt het nog veel gebruikt omdat het voedselvergiftiging met 95% zekerheid kan voorkomen. 

Appelazijn verlaagt de bloedsuikerspiegel

Zelfs als je geen diabetes hebt, is het vrij risicovol om vaak een hoge bloedsuiker spiegel te hebben. Er zijn twee factoren die onder controle gehouden moeten worden om een normale bloedsuikerspiegel te hebben - wat we eten en hoeveel insuline we produceren. 

Een normale bloedsuiker hebben en houden is voor elk mens belangrijk. Het is inmiddels wel algemeen bekent dat een gezond dieet, waar weinig tot geen suiker in zit belangrijk is om je bloedsuiker onder controle te houden.

Wanneer we veel ongezonde koolhydraten en veel suiker eten, zorgt dit voor een zeer snelle stijging van onze bloedsuikerspiegel. Dit zorgt er weer voor dat ons lichaam heel veel insuline moet aanmaken om dit weer omlaag te brengen.

Dit zorgt voor grote pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel - wat vele risico's voor je gezondheid met zich mee brengt.

Studies hebben aangetoond dat appelazijn er voor kan zorgen dat het bloedsuikerspiegel 4 procent minder snel stijgt. Wanneer we appelazijn consumeren samen met complexe koolhydraten kan dit je suikerspiegel met meer dan 31 procent laten dalen. (bron

Invloed appelazijn op insuline

Onderzoek heeft aangetoond dat appelazijn helpt bij het gevoeliger worden voor insuline. Een verhoogde gevoeligheid voor insuline is positief. Je lichaam hoeft dan namelijk minder insuline aan te maken om je bloedsuikerspiegel te verlagen. 

Ongevoeligheid voor insuline, of een lagere gevoeligheid, verhoogd de kans op diabetes type 2 aanzienlijk. Onderzoeken hebben laten zien dat appelazijn gevoeligheid voor insuline tussen de 19 en 34 procent kan verhogen. (bron)

Appelazijn gebruiken om af te vallen

Vele studies hebben aangetoond dat appelazijn onze eetlust sterk kan terug brengen. Het kan vooral om het gevoel dat je verzadigd bent. Gemiddeld eten mensen die regelmatig appelazijn gebruiken 275 calorieën minder. (bron)

Misschien weet je al dat teveel buikvet erg slecht is voor je gezondheid. Een onderzoek toonde aan de appelazijn erg effectief bleek in het verminderen van visceraal vet (buikvet).

Buikvet verbranden lijkt dus een kwestie van appelazijn in combinatie met informatie uit de Strakke Buik Bijbel PDF van Oscar Helm.

appelazijn drinken gezondheidsvoordelen

Appelazijn is een antioxidant en bloeddrukverlager

Antioxidanten zijn stoffen die schade aan cellen helpt voorkomen door schadelijke stoffen op te nemen - ook bent als vrije radicalen.

Experts geloven dat antioxidanten schade aan bloedvaten kunnen voorkomen en helpen met het voorkomen van vele medische aandoeningen. Waaronder atheromatose, sommige vormen van kanker, afbraak van spieren en alzheimer.

Er is ook wetenschappelijk bewijs dat het zuur in appelazijn de bloeddruk verlaagd. In een studie (waarbij geen mensen zijn gebruikt) is dit aangetoond (bron)

Appelazijn en kanker

Er zijn wat claims op sommige websites dat appelazijn een positieve bijdrage kan leveren aan verminderen van kankercellen. In lab testen is al aangetoond dat er soorten azijn bestaan die tumoren kunnen reduceren.

In deze onderzoeken is geen appelazijn gebruikt. In het Japanse onderzoek werd destijds Japanse rijst azijn en rode wijn azijn gebruikt (bron)

Het kan dus zo maar zijn dat bepaalde ingrediënten van appelazijn kanker kan beïnvloeden. Op dit moment is hier echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Voordelen appelazijn serieus nemen of niet?

In de afgelopen jaren, heeft appelazijn veel aandacht gekregen in de gezondheid & fitness branche. Het resultaat hiervan is natuurlijk dat er veel speculatie en vaag bewijs ontstaat als we het hebben over potentiële appelazijn gezondheidsvoordelen

Appelazijn is niet zomaar een wondermiddel. Het wordt best veel gebruikt. Niet alleen als voeding maar ook voor uitwendig gebruik. Het schijnt dat je appelazijn ook kunt gebruiken voor je haar en huid, als aftersun en om de grootte van  wratten te verminderen.

Appelazijn is dus best effectief voor veel mensen over de hele wereld voor allerlei kwaaltjes. Er is echter (nog) niet genoeg bewijs om echt te kunnen zeggen dat appelazijn nuttig is in specifieke situaties. 

Dat neemt niet weg dat appelazijn zeker een goede optie is voor mensen die er van houden om nieuw dingen te proberen, en natuurlijk willen leven, met zo weinig mogelijk chemische bestanddelen. 

Hoe gebruik je appelazijn?

Onderzoeken naar appelazijn geven aan dat het dagelijks consumeren van appelazijn weleens enorm gezond kan zijn. Er zijn geen bijwerkingen bekent, en je kan het makkelijk toevoegen aan sausen, soep en salades. Sommige mensen houden er ook wel van om het zo te drinken, maar dan wel verdunt met water. 

appelazijn door salade

Het kopen van een biologisch appelazijn van hoge kwaliteit geeft waarschijnlijk de beste resultaten, omdat deze die extra's bevatten - de goede bacteriën, enzymen, en proteïnen die vooral goed zijn voor ons lichaam.

Rank

Product

Detail

Prijs

1

beste appelazijn drank

Appel cider azijn - Bragg - Troebel - 946 ml

Hoeveel appelazijn per dag?

In de meeste onderzoeken naar appelazijn werd een dagelijkse dosis van 15 en 30 ml gebruikt. Een eetlepel is 15 ml. Dus maximaal ongeveer één a twee eetlepels per dag.

Omdat er zuren in zitten is het absoluut niet gezonder om hier boven te gaan zitten!

Zal appelazijn al mijn kwaaltjes genezen?

Zoals je hebt kunnen lezen heeft appelazijn belangrijke gezondheidsvoordelen als antioxidant en anti bacterieel middel. Het kan helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen en dus de kans op diabetes verlagen. 

Appelazijn kan ook helpen bij het afvallen en past in een gezond dieet. Je moet het echter niet gaan zien als een wondermiddel. Het gaat je niet helpen als je niet gezond eet. Je kans op een hartaanval verminderd niet door een eetlepel van deze appelazijn als je daarbij rookt en ongezond eet (en of drinkt).

Een goed doordacht eetpatroon met lekkere gezonde en voldoende lichaamsbeweging is, waarschijnlijk een stuk effectiever in het voorkomen van gezondheidsrisico's, dan het toevoegen van een eetlepel appelazijn in je huidige leven. 

Daarom wil ik het nog even met je hebben over de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm, een een boek vol met lekkere en gezonde recepten die je in combinatie met appelazijn kunt gebruiken. Klik op onderstaande knop voor meer informatie. 

afslank-receptenbijbel-cover

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Dit populaire boek is inmiddels meer dan 2200 keer gedownload!


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten