Twijfel jij wel eens of je gezond bezig bent of niet? Dat is niet vreemd.

Er zijn namelijk heel wat voedingsmiddelen die ongezonder zijn dan je misschien zou denken Alle reden om er eens goed naar te kijken...

Op deze pagina zal ik wat alledaagse producten onder de loep nemen. Producten die men als gezond inschat, omdat dit op de voorkant van de verpakking staat. Daar gaat het dus al mis. Achterop, op het etiket is waar de feiten staan!

[toc]

Wat maakt een product ongezond?

Kort gezegd is een product ongezond als het veel ongezonde stoffen bevat, en niet genoeg nuttige voedingsmiddelen om daar enigszins voor de compenseren.

Ongezonde stoffen zijn bijvoorbeeld:

Suikers.

Daaronder vallen toegevoegde suikers, maar bijvoorbeeld ook fruitsiropen en dergelijke. Ook snelle koolhydraten als wit meel en witte pasta vallen in deze categorie.

Zout.

Er is niets mis met een beetje zout, maar veel mensen eten er veel te veel van. Teveel zout is slecht voor je bloeddruk en vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Verzadigde vetten. 

Dit soort vetten verhoogt het cholesterolgehalte in je bloed, waardoor je eveneens meer kans loopt op vervelende aandoeningen.

Deze Producten Zijn Ongezonder Dan Je Denkt

Als je goed op deze stoffen let, blijkt dat veel producten in je dagelijkse eetpatroon slechter scoren dan je misschien verwacht. 

We zetten een paar ongezonde instinkers op een rij.

Kant-en-klare maaltijden.

bevatten vaak ontzettend veel suiker en zout om genoeg smaak te geven. Dit geldt ook voor ‘gezonde’ kant-en-klare voeding als bijvoorbeeld soep uit pak. Beter niet eten dus (of je moet de rest van de week geen zout gaan eten)

Zuivel met een smaakje.

Wat kan er misgaan aan yoghurt met fruit? Nou – best veel, want vaak zitten er handenvol suiker in.

Ontbijtgranen zoals cornflakes en cruesli

Ze zijn niet alleen gezoet met suiker, ze bevatten ook verrassend veel zout. Havermout en Brinta zijn wél prima keuzes.

Sandwichspread en soortgelijk ‘hartig’ beleg.

Veel merken stoppen ook hier flink wat suiker in.

Groente en fruit uit blik.

Om de smaak te behouden worden er ook weer flink wat suiker en zout toegevoegd.

Veel mensen blijken namelijk niet precies te weten wat daar het probleem van is, of waar het in zit. En dat maakt gezond eten een stuk makkelijker…

Het probleem met suiker

Suikers zijn koolhydraten die heel snel in je bloed opgenomen worden.

Ze geven daarom heel snel energie – je kent de bekende suiker rush waarschijnlijk wel. Maar die snelheid is ook meteen het probleem.

Nadat je suiker eet, piekt je bloedsuikerlevel. Je lichaam moet dan als een dolle aan de slag om al die suikers weer uit je bloed te krijgen, en maakt daar enorm veel insuline voor aan. Daardoor daalt je bloedsuiker óók razendsnel. Er ontstaat een diep dal.

Het gevolg? Zo’n twee uur na je vorige eetmoment heb je alweer enorme zoete trek. Je eet dus snel weer wat suikers – en de hele cyclus begint weer opnieuw. Zo kun je blijven eten zonder dat je echt verzadigd raakt.

het probleem van suiker

Insuline ongevoeligheid

Daarnaast raakt je lichaam met dit eetpatroon steeds ongevoeliger voor insuline. Je lichaam moet simpelweg meer insuline aanmaken voor het zelfde effect.

Eigenlijk werkt dit precies het zelfde als het gebruiken van drugs. Als je blijft gebruiken, zul je steeds meer nodig zijn voor het zelfde effect.

Het één van de grondleggers is voor diabetes. Een ziekte die we in andere delen van de wereld al veel vaker zien.

Een goede manier om insuline ongevoeligheid te verlagen is intermittent fasting in het in Nederlands ook wel periodiek vasten genoemd.​​ 

Meer lezen over periodiek vasten doe je in onze My Shredded Lifestyle review.

Waar zit suiker in?

Een klein beetje suiker is geen probleem, maar tegenwoordig zit het bijna overal in.

Dat zorgt ervoor dat veel mensen meer eten dan ze nodig hebben en daardoor ‘vanzelf’ aankomen. En dat terwijl ze alleen eten als ze trek hebben…

Om deze cyclus te doorbreken, is het belangrijk om te minderen met suiker. Maar hoe doe je dat?

Minder suiker eten

Het best kun je een paar weken je suikerinname minimaliseren. En let op, dat betekent niet alleen dat je geen snoep en koek meer eet.

Die snelle koolhydraten zitten namelijk ook in heel veel andere producten:

Wit brood, pasta, rijst, wraps, etc. Vervang ze door volkoren varianten.

Ontbijtgranen als muesli en cruesli. Kies voor havermout of zelfgemaakte granola.

Vruchtensappen, ‘vitamin water’ en frisdrank. Vervang ze door water of thee.
Kant-en-klare maaltijden, sauzen, soepen, etc.

Natuurlijk betekent dat niet dat je nooit meer suiker mag eten.

Maar als je een paar weken streng de etiketten checkt, zo veel mogelijk zelf kookt en geen suikerige snacks eet, zul je zien dat die zoete trek daarna een stuk minder is.

En mocht je nog inspiratie zoeken voor snelle, suikervrije snacks en maaltijden… Dan weet je de FitChef recepten te vinden!

Lees het etiket

Betekent dat dat je nooit meer soep uit pak moet eten? Of dat ingeblikte groente of een klein beetje altijd problematisch is? Nee hoor, zo erg is het ook weer niet.

Sommige merken maken prima producten waarin de hoeveelheid toevoegingen beperkt blijft.

Zeker weten of dat voor jouw favoriete producten geldt? Lees dan altijd even het etiket als je iets koopt dat meerdere ingrediënten heeft. Je ziet dan vanzelf of er veel ongezonds aan toegevoegd is.

Koken zonder toevoegingen

Het beste is natuurlijk om zo veel mogelijk met onbewerkte ingrediënten te koken.

Aan een verse paprika of een simpel stukje kip is immers sowieso niets toegevoegd. En is een bewerking nodig, ga dan voor de variant met de minste poespas.

Recepten en weekmenu's zonder onnodige toevoegingen

Moeilijk om zo goede recepten te vinden? Dat valt enorm mee!

De FitChef recepten bestaan bijvoorbeeld allemaal uit écht gezonde ingrediënten. Er zijn twee receptenboeken beschikbaar die als bundel te koop zijn. De ervaringen op bol.com liegen er dan ook niet om.

De boeken als bundel bestellen met 25% korting doe je overigens via de officiële FitChef website. Klik op onderstaande knop voor meer informatie.


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten