Benieuwd of periodiek vasten iets voor jou is? Misschien kwam je via via wel op het idee en ben je vervolgens gaan zoeken op via Google. Zodoende bent je waarschijnlijk op deze pagina terecht gekomen. 

Hoe dan ook, op deze pagina zal ik je alles vertellen wat je moet weten over eten volgens een tijdschema, ofwel periodiek vasten. Het is namelijk zo dat meer en meer mensen op deze manier leven. Wat maakt periodiek vasten dan speciaal? 

Ik ben zelf zo'n vier maanden geleden zelf ook begonnen met periodiek vasten, en kan je er dus van alles over vertellen. Lees dus vooral even verder!

[toc]

Wat is periodiek vasten?

Laat meer je eerst even wat periodiek vasten nou eigenlijk is. Periodiek vasten houdt in dat je een bepaalde periode geen calorieën tot je neemt. Vasten gebeurd meestal voor een bepaald aantal uren per dag. Je deelt je dag dan bijvoorbeeld op in twee delen. Een deel waar je mag eten, en een deel waar je vast.

Tijdens deze periode van vasten, is het de bedoeling dat je helemaal geen calorieën tot je neemt, zelfs geen suiker in je koffie. Je drinkt bijvoorbeeld alleen water, zwarte koffie of thee in deze periode.

De vasten periode duurt meestal 16 uur voor mannen of 14 uur voor vrouwen. Dit betekent dat je als man 8 uur de tijd hebt (per dag) om alle alle calorieën tot je te nemen. 

alleen koffie en een halve liter water is een prima ontbijt

Voor de meeste mannen die periodiek vasten is dit van 12:00 tot 20:00. Met periodiek vasten wordt het ontbijt dus overgeslagen.

Het nut hiervan is dat je je lichaam in gaat stellen, om op de automatische piloot 16 uur lang (achter elkaar per dag) vet te laten verbranden. Dit in tegenstelling tot de 6 á 7 uur waarop de meeste mensen automatisch vet verbranden (grotendeels tijdens slaap).

Een lifestyle die automatisch vet verbrand

Periodiek vasten kun je het beste zien als een levensstijl. Het is geen dieet. Je kunt namelijk de normale dingen allemaal eten. Het is een kwestie van hij gebruiken van de juiste verhoudingen (tussen koolhydraten, vetten en eiwitten) én hoeveelheid (calorie inname).

Je start natuurlijk met periodiek vasten met een bepaald doel. De één wil vet verliezen en de ander wil zijn of haar spiermassa laten groeien. 

Waarom werkt periodiek vasten?

Deze vorm van afvallen werkt vooral doordat een aantal natuurlijke hormonen in je lichaam positief worden beïnvloed. Deze hormonen zijn essentieel bij het halen van jouw droomlichaam.

Hormonen als leptine, insuline, testosteron en groeihormonen zullen op den duur allemaal in jouw voordeel gaan werken door periodiek te vasten. 

Het hoofddoel is om op een zo effectief mogelijk manier, zoveel mogelijk vet te verbranden.

Voor wie is periodiek vasten bedoeld?

Deze methode van eten is vooral bedoel voor mensen die graag wet willen verliezen en tegelijkertijd spiermassa willen behouden. 

Het is ook goed mogelijk om met periodiek vasten spiermassa aan te komen, zolang je je training en voeding hier maar op af stemt. 

Een man van 28 jaar die spiermassa wil opbouwen en tegelijkertijd vet wil verliezen, zou en caloriebehoefte van rond de 3000 calorieën kunnen hebben. Een vrouw van 50 die wil afvallen ,rond de 1500 calorieën. 

Zo heeft ieder persoon, afhankelijk van het doel dat je hebt met je lichaam, een plan nodig. Een plan waarin staat hoeveel koolhydraten, vet en eiwit je in je "eet periode" kan nuttigen. 

Periodiek vasten voor- en nadelen

Je bent vast benieuwd welke voor- en nadelen periodiek vasten nou heeft. Ik zal ze hieronder voor je op een rijtje zetten:

Bekende voordelen 

 • Insuline gevoeliger lichaam, wat een positief effect heeft op vetverbranding en opbouw van spieren;
 • Veel beter vol te houden dan een "afval dieet" doordat je gewoon alles mag eten in de juiste verhoudingen;
 • Het schijnt ontstekingen en oxidatieve stress te voorkomen;
 • Meer groeihormonen waardoor je sneller spiermassa kan opbouwen.
 • Je lichaam kan beter omgaan met honger;
 • Draagt bij aan gezondere leverfunctie;
 • Geeft organen de nodige rustmomenten;
 • Werking van het brein wordt verbeterd. 

Mogelijke nadelen

 • Het duurt twee á drie weken voordat je lichaam volledig gewent is aan periodiek vasten;
 • Je moet relatief veel leren over je lichaam en voeding om alles volledig te kunnen begrijpen;
 • Niet te gebruiken in combinatie met medicatie. Ook voor mensen met hartproblemen of zwangere vrouwen is periodiek vasten niet aan te raden;
 • Bijwerkingen  van 16 uur lang niet eten. Niet iedereen trekt dit goed. Bij sommige mensen duurt het langer om hier aan wennen;
 • Nog vrij weinig onderzoek naar gedaan.

Mijn persoonlijke periodiek vasten ervaringen

Zoals ik in de inleiding al aangaf ben ik zelf een aantal maanden geleden ook begonnen met periodiek vasten (nu 81 dagen om precies te zijn).

Ik heb het langzaam opgebouwd volgens de methoden uitgelegd in het My Shredded Lifestyle boek. Mijn doel was spiermassa opbouwen en tegelijkertijd vet verliezen. Aankomen dus. 

Het is inmiddels vrij makkelijk om 16 uur achter elkaar niets te eten. Het duurde ongeveer drie weken voordat ik hieraan gewend was. Alleen in de ochtend tussen 10:00 en 12:00 is krijg ik soms nog een hongergevoel (na 14 uur vasten). 

periodiek vasten schema

Naast dat ik met deze methode enorm veel geleerd heb over voeding en m'n eigen lichaam, merk ik ook dat ik meer energie heb. Ik merk dan mijn lichaam echt een soort van "pauzes" heeft om "onderhoud" te doen. 

Het grootste voordeel dat ik persoonlijk heb ervaren met periodiek vasten is een stabiele en normale stoelgang. Hier had ik in het verleden vrij veel problemen mee. Sinds ik periodiek vast, heb ik geen problemen meer!

Resultaten

Na ongeveer 5 weken begon ik echt al zichtbare resultaten te zien. Ik train, zoals wordt aangeraden in MYSL (My Shredded Lifestyle) minimaal twee keer per week ( full body). 

In ben in ongeveer elf weken nu zo'n 4 kilo aangekomen en terwijl mijn vetpercentage met bijna 5% is gedaald. Ik zit dus nog 2 kilo van mijn doel, wat ik met een week of vier hoop te bereiken (gaan steeds harder, soort van snowball effect)

Een "schets" van het periodiek vasten schema dat ik ongeveer gebruik:

12:00 uur: eerste maaltijd van rond de 800 kcal 

13:30 uur: tussendoortje (meestal fruit) ~200 kcal

15:00 uur: tweede maaltijd rond de 800 kcal (

18:00 uur: derde maaltijd rond de 800 kcal 

20:00 uur: laatste eetmoment van de dag (meestal iets met vet,  bv. rijstwafels + pindakaas)

In mijn vasten periode drink ik meestal rond de 2 liter water en 4 koppen zwarte koffie (vooral in ochtend) Ik ga normaal rond 22:30 slapen, en sta om 06:00 op. 

Calorieën teller app My Fitness Pal

Het kan zijn dat je niet kunt wachten om te beginnen met periodiek vasten. Een enorm handige app die ik elke dag gebruik is My Fitness Pal

Met die app kun je je calorie inname op een simpele manier bijhouden. Zo weet je zeker dat je binnen de eet periode voldoende voeding krijgt. De app is gratis te gebruiken. Er is ook een premium versie, maar die heb je in principe niet nodig.

Fabeltjes ten opzichte van periodiek vasten

Nu zijn er nogal wat fabeltjes in de wereld waardoor periodiek vasten vaak direct als "niet goed" bestempeld word, omdat het tegenstrijdig is. 

Ontbijt is belangrijkste maaltijd van de dag.

Deze zin is letterlijk bedacht door de maker van "cornflakes" en heeft geen enkele wetenschappelijk waarde...

Wanneer je 's ochtends wakker wordt, is je lichaam vol in de "automatische vet verbrand modus". Het is namelijk zo dat je lichaam pas na een uurtje of 12 niet eten, in staat is om vet te gebruiken als energiebron. Dit heeft te maken met lage insuline niveau's en wil je dus zo lang mogelijk aanhouden.

Dat is dan ook één van de grote "geheimen" achter periodiek vasten. Het allerslechtste wat je dus kunt doen is de dag direct beginnen met een groot ontbijt met veel koolhydraten. Hierdoor stop onmiddellijk het vetverbrandingsproces. 

Vervang je ontbijt met het drinken van minimaal een liter water. Het is namelijk zo dat dat "hongergevoel" dat je 's ochtends misschien hebt, voornamelijk uitdroging is.

Veel kleine maaltijden verspreid over de dag is het beste

Een ander hardnekkige fabel in de voeding en fitness wereld is dat je om de 2 uur wat zou moeten eten om je "metabolisme op pijl" te houden. Dit zou belangrijk zijn omdat je lichaam anders in de "survivalmodus" komt. Dit is dus niet waar.

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat die survivalmodus pas na 72 uur op komt zetten. Het maakt niet uit als je 20 uur niets eet (alleen maar goed). Zolang je maar in het deel dat je mag eten, de juiste hoeveelheid eet. 

Je metabolisme gaat van periodiek vasten zelfs sneller werken door hogere aanmaak van zogenaamde catecholamines (de familie adrenaline, dopamine)

 Wanneer ik lang niet eet, krijg ik een lage bloedsuikerspiegel!

Nog zo'n fabeltje die enorm hardnekkig is. Studies hebben uitgewezen dat gezonde mensen, extreem lange periodes kunnen vasten (als je geen medische klachten hebt). 

Deze lage bloedsuiker heeft ook nog een moeilijke naam, namelijk: hypoglykemie

Het krijgen van het gevoel van een lage bloedsuikerspiegel, heeft niets te maken met een tijd niets eten. Het heeft te maken met het feit dat je lichaam "verslaafd" is aan aan snelle suikers (glucose). 

Door het een tijdje geen snelle suikers te eten krijg je lichaam dan een soort dipje (ja, net als een drugsverslaafde). Hierdoor krijg je weet een "hongergevoel", waardoor je weer iets (vooral zoets) wil gaan eten. 

Let op dat bovenstaande niet geldt voor mensen met diabetes. Je lichaam gaat dan uiteraard anders om met insuline en glucose.

Periodiek vasten schema en stappenplan

Ben jij op zoek naar een periodiek vasten schema of stappenplan?  Dan heb ik goed nieuws voor je! Ik heb een inkijk exemplaar van het boek waar precies instaat hoe jij dit zelf kunt doen.

 Je kunt dit natuurlijk ook altijd zelf een persoonlijk schema laten maken. Laten doen kost je zo'n 145,- euro (door Merijn zelf link) voor een schema van 16 weken. Misschien motiveert je dat je om zelf aan de slag te gaan met onderstaand boek 😉 

Download direct het My Shredded Lifestyle inkijkexemplaar

Direct beginnen met periodiek vasten?

Op deze pagina heb je kunnen lezen over het populaire periodiek vasten. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je direct aan de slag wilt, en graag je eigen caloriebehoefte wilt berekenen.

Daarom wil ik het nog even met je hebben over My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber. Een uitgebreid boek waarin je alles kunt lezen over deze levensstijl. Het is een compleet stappenplan naar jouw droomlichaam. Er staat duidelijk in beschreven hoe jij je doelen kunt halen aan de hand van periodiek vasten.

Het boek is zo opgesteld dat het voor zowel mannen als vrouwen toe te passen is. Via onderstaande knop ga je direct naar verkooppagina van het boek. Je kunt er ook voor kiezen om eerst het inkijkexemplaar te downloaden. 

My Shredded Lifestyle Review download

Meer informatie over My Shredded Lifestyle? Dit populaire boek is al meer dan 21000 keer verkocht!

Of download hier eerst het inkijkexemplaar (PDF)


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten