• Home
 • Blog
 • Afvallen
 • Het Ketose Dieet: Weg Overtollig Buikvet? TIPS + FORUM + SCHEMA!

Ben jij benieuwd naar het ketose dieet? Dat is vast en zeker het geval als je deze pagina hebt gevonden. Misschien sta je wel op het punt om met dit dieet te beginnen, maar bent je eerst nog even via Google gaan zoeken naar extra informatie. 

Dat is maar goed ook! Op deze pagina zal ik je namelijk de hoofdlijnen van dit dieet met je delen. Daarnaast zal ik je een methode met je delen waarmee enorm veel mensen grote successen mee hebben gehaald. 

Wil jij met het ketose dieet aan de slag op een moderne manier? Lees dan vooral even verder!

[toc]

Wat is het ketose dieet precies?

Voordat ik op details in ga over dit dieet, wil ik je uiteraard eerst even uitleggen wat het ketose dieet nou precies is. Waarom is het een dieet? En waar slaat het woord "ketose" op?

Goed, het is een dieet omdat het een bewezen methode is om vet te verliezen. Laat dit nou net de grootste reden zijn om een dieet te volgen. Oorspronkelijk is de methode ontwikkeld in 1929 als interventie voor mensen met epilepsie. Als snel werd echter duidelijk dat ook voor andere aandoeningen (te veel vet bijvoorbeeld) gebruikt kon worden.

Vet verliezen (afvallen dus) doe je met het dit dieet door je lichaam in te stellen om vet te gebruiken als energiebron. Normaal krijgt je lichaam voornamelijk energie uit een koolhydraten bron. Bij het ketose dieet ga je je lichaam te als het ware afleren.

Dat is de simpele uitleg. Mocht je de wat wetenschappelijkere uitleg ook willen lezen; lees dan de volgende paragraaf ook even. 

Ketose status en aanmaak van ketonen

De status van ketose is bereikt als je lichaam ketonen aanmaakt. Ketonen zijn stofjes die er voor zorgen dat vet als energie kan worden gebruikt voor je hersenen. Normaal kan dit namelijk niet. Je hersenen halen voornamelijk directe energie uit suikers/ koolhydraten.

Wanneer er ketonen in je bloed zitten betekend dit dus dat je lichaam zich volledig heeft aangepast op je een voedingspatroon van voornamelijk vet, en dit dus ook als direct energiebron kan gebruiken. 

Ketose status bereik je door op de juiste manier het ketose dieet te volgen. Laat me je in het volgende hoofdstuk dan ook vertellen wat je eigenlijk wel of niet mag eten om in een volledige ketose status te komen. 

Wat mag je wel of niet eten tijdens het ketose dieet?

Je hebt misschien al door dat dit een dieet is waar je je lichaam dus leert om vet te gebruiken als primaire energiebron. Dit betekend dus dat voor een groot deel van de dag je lichaam bezig is met vet verbranden!

Om je lichaam toch voldoende te voeden is dit dus een dieet waar je veel vet kunt en zelfs moet eten. Koolhydraten en suikers, zoals brood en fruit worden maar een heel klein deel van je voeding. Hieronder zie je de ketose dieet voedsel piramide.

ketose dieet piramide

Wat mag je wel eten?

Zoals je in de afbeelding hierboven misschien al hebt gezien, is het een dieet waarbij je veel vet en eiwitten eet in combinatie met specifieke groeten en fruit.

Veel vetten dus! Met vetten bedoelen we dan echt de gezonde vetten uit vis en noten en vlees (vetten uit een bron zonder koolhydraten). Gehaktballen, hamburgers, mayonaise, salami; het mag allemaal!

Wat voorbeelden van toegestaan voedsel: 

 • Groene groenten (voornamelijk: sla, komkommer, spinazie, broccoli, asperges, paprika)
 • Vis en vlees (haring, zalm, paling, biefstuk)
 • Noten (pinda's, cashewnoten, amandelen, hazelnoten, walnoten, 
 • Eiwitten (ei, kwark)
 • Zuivel (melk, yoghurt)
 • Bessensoorten (voor essentiële vitaminen)

Natuurlijk vindt niet iedereen bovenstaande producten allemaal lekker. Er zijn echter genoeg combinaties te maken binnen dit dieet!

Wat mag je niet eten?

Goed, laat me je ook nog even vertellen wat niet de bedoeling is om te eten tijdens dit dieet. Wat opvalt is dat je dagelijkse caloriebehoefte maar zo'n 10% mag worden vervult me koolhydraten. Het is dus eigenlijk een ultra koolhydraat arm dieet.

Wat voorbeelden van niet toegestaan voedsel: 

 • Rijst
 • Pasta
 • Bepaalde groenten (bonen, linzen, mais, doperwten)
 • Aardappel (ook zoete aardappel niet)
 • Brood 
 • Ontbijtgranen
 • Zo'n beetje alles met suiker

Zoals je ziet zal dit voor veel mensen een grote verandering zijn. Het niet eten van suikers is hiervan het meest uitdagend. In dat opzicht is het dus een vrij lastig dieet.Mocht je echter al iemand zijn die matig is met suiker en fruit, dan kan dit zomaar het ideale dieet zijn. 

ketose dieet recepten voorbeeld

Zo ziet een keto diet tussendoortje eruit...

Ketose dieet schema voorbeeld

Om je een indruk te geven van een ketose dieet schema, zal ik hieronder eentje met je delen. Zo krijg je een beetje inzicht in wat je allemaal kunt eten, en of het iets voor jou is. Wat voorbeelden: 

Ontbijt

 • Een omelet gebakken in olie (bijvoorbeeld olijfolie of kokosolie) met spek en champignons.
 • Volle kwark of yoghurt met een lepel natuurlijke pindakaas
 • Een roerei met tomaat, avocado en zeezout.

Lunch

 • Zelfgemaakte zalmsalade met groeten
 • Gebakken kipfilet met noten en paprika
 • Gekookt ei met een rauwkostsalade en een kaasdressing

Diner

 • Vis uit de oven met asperges
 • Hamburger met kaas en salades en komkommer
 • Zalm met spinazie en eieren
 • Kip met groenten in een pesto-saus

Volledige ketose dieet schema's downloaden? 

Dan is De Keto Revolutie van Mitchel van Duuren misschien iets voor jouw. In dit volledige Keto pakket staan naast schema's ook andere waardevolle tips en informatie. Kijk daarvoor hier.

Voordelen van het ketose dieet

Je bent was nog benieuwd wat eigenlijk de voordelen van het ketose dieet zijn. De twee grootste voordelen van dit dieet staan hieronder: 

1. Snel vet verliezen

Wanneer je lichaam eenmaal is gewend aan het gebruiken van vetten als primaire energiebron, zal het verbranden van vet ook veel sneller gaan. Dat is waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Je bent dan in een status van ketose. 

Ketonen worden aangemaakt door de lever en zorgen dat vet gebruikt kan worden als energie voorziening. Hoe weet je of je in een staat van ketose bent? Dat test je met zogenaamde ketose-strips. Die zijn overal te bestellen, bijvoorbeeld hier via bol.com. 

2. Geen hongergevoel of zin om te "snaaien"

Naast dat je dus snel vet verliest, heb je ook amper hongergevoel meer in staat van ketose. Dat lijkt me een ideale combinatie, toch? Snel vet verliezen én geen hongergevoel...

Vetten zorgen namelijk natuurlijk voor een verzadigd gevoel, waardoor je met dit dieet dus geen honger hoeft te lijden. Daarnaast is het zo dat als je minder koolhydraten eet, minder schommelingen hebt in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor hebt je ook minder schommelingen in je energieniveau's.

Nadelen van het ketose dieet

m te beginnen is het een dieet waarbij je afvalt én geen honger hoeft te leiden. 

Dat klinkt ideaal, toch? Toch zijn er toch wel wat nadelen die om de hoek komen met een ketose dieet. Ik zal je hieronder de belangrijkste vertellen: 

1. Ketose griep (ook wel ketogene griep genoemd)

In de eerste weken van het ketose dieet zul je je vrij vaak niet zo best voelen. De reden hiervoor is natuurlijk dat je lichaam nog niet direct is gewend aan het gebruik van vetten als bron van energie. 

Je zult dus in de eerste periode zeker te maken krijgen met wat vermoeidheid en lage energie niveau's. Daarnaast komt bij sommige beginners hoofdpijn ook regelmatig voor. Na verloop van tijd gaat dit gelukkig allemaal weer over en zul je je energieker voelen dan ooit. 

2. Niet ideaal voor mensen die veel sporten

Ben jij een fanatiek sport die gewend is om veel fruit en brood te eten? Dan is dit dieet waarschijnlijk niet voor jouw weggelegd. Daarnaast bent je voor sporten ook veel energie nodig (snelle koolhydraten).

3. Niet super gevarieerd

Als je het simpel wilt houden, zul je vrij veel eieren, vis, zuivel en noten eten aangevuld met olie in combinatie met wat groeten. Nu kan het natuurlijk zijn dat je deze voedingsmiddelen allemaal super lekker vind, en er dus geen enkel probleem mee zult hebben. 

Hier komt nog bij dat er soms tekorten ontstaan. Een voorbeeld hiervan bij het ketose dieet is een tekort aan vezels. Vezels halen we normaal vaak uit brood, iets wat je met dit dieet niet mag eten. 

De effecten: is het ketose dieet gevaarlijk?

In dit hoofdstuk wil ik je nog wat vertellen over de effecten van het ketose dieet. Is het eigenlijk gevaarlijk voor je gezondheid?

Het grootste risico  van het ketose dieet zit hem in het feit dat er op de langere termijn tekorten ontstaan. Vooral een tekort aan vezels en mineralen (kalium, natrium, magnesium). Door ketose geven je nieren meer vocht af, waardoor je meer mineralen verbruikt. 

Deze tekorten kunnen echter vrij makkelijk opgevangen door supplementen. Voor zowel vezels als mineralen zijn deze vrij beschikbaar. Buiten deze tekorten om, is het ketose dieet niet gevaarlijk voor je gezondheid. 

Ketose en Epilepsie 

Zoals je misschien eerder in dit artikel hebt kunnen lezen, is het ketose dieet vele jaren terug tot stand gekomen als methode tegen epilepsie.

Vooral bij kinderen is dit dieet voordelig gebleken bij behandeling van epilepsie. Hoewel het goede resultaten geeft, wordt het nog niet veel voorgeschreven. De verandering in voedingspatroon en de gevolgen hiervan, zijn vrij lastig voor kinderen.

Ketose en Diabetes type 2

Het volgen van het ketose dieet heeft een enorme invloed op de insuline gevoeligheid. In sommige onderzoeken was dit wel tot 75% meer. 

Diabetes type 2 is een ziekte waardoor je lichaam niet genoeg insuline aan kan maken om je bloedsuikers te regelen. Wanneer je dus vanuit je voeding je lichaam instelt (met keto of periodiek vasten) om gevoeliger te worden voor insuline kan dit voordelige gevolgen hebben.

Zo loop je gewoon minder kans op een insuline resistentie of ongevoeligheid, wat diabetes type 2 in feite is. 

Ketose en Kanker

Uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat het ketose dieet niet alleen preventief kan werken tegen vele soorten kanker. Mensen die de ziekte al hebben hebben ook baat bij het dieet. Kankercellen gebruiken suikers (glucose) namelijk als voornaamste voedingsbron. Deze groeien dus aanzienlijk minder snel zonder veel glucose in het bloed.

Starten met het ketose dieet? Laat Mitchel je helpen!

Op deze pagina heb je van alles kunnen lezen over het ketose dieet. Nu kan het natuurlijk nog zo zijn dat je graag wilt beginnen, maar nog wat hulp nodig bent. Het is namelijk niet zo maar een standaard dieet...

Daarom wil ik het nog even met je hebben over De Keto Revolutie van Mitchel van Duuren. Een volledige online training/ omgeving die zich volledig richt op Keto. De deelnemers zijn allemaal mensen zoals jouw, die genoeg hebben van overtollig buikvet, een trage schildklier, weinig energie en een slechte spijsvertering. 

de keto revolutie review en ervaringen

Keto Revolutie pakket - Mitchel van Duuren  >> LINK<<

Ketogeen dieet forum (besloten groep)

Ben je op zoek naar andere mensen die het ketose dieet volgen? Via de Keto Revolutie van Mitchel krijg je ook direct toegang tot een besloten groep wat je kunt gebruiken als een soort forum. Je vindt hier ervaringen van anderen en kunt elkaar vragen stellen. 

Dit is echt enorm waardevol gebleken. Via onderstaande knop ga je direct naar de speciale pagina waar je je kunt aanmelden!

Meer informatie over de Keto Revolutie van Mitchel van Duuren?

Via onderstaande knop ga je direct naar de eerste video van deze populaire "Keto training". Meer dan 6600 mensen zijn je inmiddels voorgegaan!Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten