Wil jij weten hoe je kunt stoppen met scheten laten? Dat is vast het geval als je deze pagina hebt gevonden. Misschien heb je onlangs wel een hele ongemakkelijk situatie meegemaakt waar je bijvoorbeeld in een lift stond, of bij de kapper zat. 

Je moest toen opeens een scheet laten zonder dat je er veel controle over had. Raar? Niet echt, het overkomt meer mensen dan je nu misschien denkt. Niets is zo ongemakkelijk dan een scheet laten om iedereen om je heen te zien kijken, opzoek naar de dader. 

Op deze pagina zal ik je vertellen hoe je toch nog wat controle kan houden over je scheten. Als jij wil weten hoe je dus kunt stoppen met scheten laten; lees dan vooral even verder!

[toc]

Waarom laten we scheten?

Gelukkig is scheten laten nog altijd is natuurlijks dat voor een groot deel voorkomen kan worden. 

Er zijn een aantal redenen waardoor jij nu opeens veel meer scheten laat, en niet meer zo goed kunt stoppen met scheren laten:

  • Je hebt bepaald voedsel gegeten wat niet zo best heeft gereageerd met de bacteriën in je darmen. Hierdoor is er veel gas ontstaan die alleen via die kant er weer uit kan.
  • Je bent lactose intolerant; dat betekent dat de lactose in je darmen fermenteert, en dat bouwt enorm veel gas op in een korte tijd.
  • Je hebt te veel bacteriën in je darmen; de goede bacteriën breken je voedsel af, maar soms komen bacteriën mee, waardoor ook gast ontstaat.
  • Je hebt veel lucht letterlijk ingeslikt. Dit gebeurd meestal door het te snel eten, kauwgom kauwen of veel het drinken van veel koolzuurhoudende dranken. 
  • Je rookt. Rokers slikken heel wat meer lucht in dan mensen die niet roken. Dit lucht kan er maar op een manier weer uit.

Onderstaande video geeft wel goed weer waarom we nu eigenlijk scheten laten:

Waarom stinken scheten zo?

Wist je dat niet alle scheten stinken?

Meer dan de helft van alle scheten zijn namelijk van geurloze gassen. Dit zijn gassen die gewoon vrijkomen zonder dat je er altijd iets van merkt. Wanneer je scheten wel stinken komt dit vooral doordat je iets hebt gegeten dat, stinkend gast produceert als het wordt afgebroken in je darmen.

Vaak zijn die producten als eieren, kaas, vlees en bepaalde groenten. Broccoli is een van de meest "vieze scheet" scheet producerende groenten, samen met natuurlijk ui en bruine bonen.  

Hoe kun je scheten controleren?

Het goede nieuws is dat je je scheten redelijk kunt controleren. Het slechte nieuws is dat je nooit helemaal kunt stoppen met scheten laten.

Wees zeer zuinig met suiker

Dit klinkt niet makkelijk. Er zijn namelijk niet veel dingen waar helemaal geen suiker in zit tegenwoordig. Toch is het lang niet onmogelijk om suiker helemaal te vermijden. Koffie zonder suiker is bijvoorbeeld een goede eerste stap (is nog veel lekkerder ook).

Je kunt het altijd proberen, ook als is het maar om te testen of jij dan ook direct stop met scheten laten. Hierbij komt ook nog dat suiker helemaal niet goed voor je is. 

Het is ook een hardnekkig fabeltje dat je suiker nodig bent, omdat je anders een te lage bloedsuiker spiegel krijgt. Onzin, alleen bij mensen die al suiker verslaaft zijn, en de insuline regulering niet best meer werkt, is dit het geval. 

Meer weten over insuline pieken en dalen? Of ben je opzoek naar  voorbeelden van een fitte levensstijl een met weinig suiker? Dan kan het zo maar zijn dat het boek My Shredded Lifestyle van Merijn Schoeber écht iets voor jou is.
van suiker ga je scheten laten

Drink koolzuurhoudende dranken met mate

Je gaat echt een stuk meer scheten laten door het drinken van dranken met koolzuurgas. 

Het zal dan ook geen verassing zijn dat frisdrank (met dus veel suiker en koolzuur) enorm scheet opwekkend kan werken voor de meeste mensen. 

Een nog effectiever middel om niet meer te kunnen stoppen met scheten laten is bier. Bier bevat naast enorm veel koolzuur, ook nog eens gist en alcohol. Nou, die combinatie zet alle gasproductie in je darmstelsel op de hoogste stand.

Wil je dus stoppen met scheten laten? Drink eens een tijdje geen bier of frisdrank, en kijk of dit het gewenste effect heeft.

Check je zetmeel inname

Zetmeel is een van de grootste gas veroorzakers in ons darmstelsel. Van de zetmelen is rijst nog het beste om te eten, omdat dit vrij licht verteerbaar is.

Voor sommige mensen die veel scheten laten is het eten van bijvoorbeeld wit brood een afrader. 

Ga dus eens voor jezelf na of je misschien teveel zetmeel binnen krijgt. Mocht je alleen witbrood eten (bijvoorbeeld veel pistooltjes met vlees of kaas), probeer echt vaker bruin brood te eten, als je wil stoppen met scheten laten.

Neem probiotica

Een goed manier om je darmflora weer op orde te krijgen naar het laten van veel scheten is door het nemen van probiotica supplementen.

Hier kun je meer over lezen in ons beste probiotica informatie artikel

Probiotica bevatten duizenden goede bacteriën en gist elementen waardoor je dat opgeblazen gevoel en dus ook de winderigheid, vrij snel kwijt zult raken.

Bekijk hier direct de populairste supplement op bol.com

Stop met het kauwgom 

Zoals ik eerder al had aangegeven: door het kauwen van kauwgom komt er onbewust redelijk wat lucht in je maag terecht. Dit kan er maar op een manier weer uit. Daarnaast zitten er in de meeste merken ook nog een stofje wat ligt laxerend werkt. 

Het wordt misschien tijd om te stoppen met kauwgom. Zo simpel kan het stoppen met scheten laten dus zijn!

Stop met roken

Roken zorgt er ook voor dat je veel lucht in je maag zuigt. Misschien is dit het ideale moment om te stoppen met roken? Zoals je misschien weet is roken nou ook niet echt goed voor de rest van je lichaam...

Hoeveel scheten laat een mens per nacht?

Een mens laat gemiddeld zo'n acht scheten per nacht.

Dit zijn natuurlijk niet altijd of allemaal zeer grote stinkende scheten. Die acht scheten produceren zo rond de halve liter gas. Dat is dus best wel veel!


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten