Op zoek naar meer informatie over de granaatappel? Grote kans dat je dat bent, anders had je deze pagina waarschijnlijk niet gevonden...

Je bent in ieder geval op de juiste pagina beland. Deze pagina staat namelijk vol met waardevolle informatie over deze toch wel wat speciale appel. 

Het is een appel die voor enorm veel producten wordt gebruikt. Maar waarom eigenlijk? Wat is er zo speciaal aan een granaatappel? Om hier achter te komen zou ik maar verder lezen!

[toc]

De voedingswaarde van een granaatappel

Granaatappels gaan ver terug in de tijd als het gaat om gebruik door de mens. Het is zelfs één van de meest verbouwde/ gegeten vruchten.

In het oude Egypte dacht men zelfs dat je onsterfelijk werd van de pitjes van deze super vrucht. Dat is helaas niet het geval. Wat we inmiddels wel weten is dat deze appels zeer veel anti-oxidanten bevatten. Veel meer dan in bijvoorbeeld groene thee of rode wijn. 

De pitjes en de schil zijn vooral bekent omdat ze dienst kunnen doen als natuurlijk ontstekingsremmer en bloedverdunner.  Verder zitter er genoeg vitaminen en mineralen in deze appel. Vooral vitamine C en B12. 

Belangrijkste gezondheidsvoordelen:

 • thumbs-up
  Cholesterol verlagend 
 • thumbs-up
  Goed voor spijsvertering(++vezels)
 • thumbs-up
  Voorkomt huidveroudering
 • thumbs-up
  Natuurlijke ontstekingsremmer
 • thumbs-up
  Goed voor tanden (door flavonoïden)
 • thumbs-up
  Goed voor hart en bloedvaten

Waar groeit een granaatappel eigenlijk?

Weet je eigenlijk wel waar een granaatappel groeit? Een granaatappel groeit vooral in het Middellandse Zee gebied. Het is een vrucht die groeit aan een boomstruik. 

Deze boom ziet er een beetje uit als een grote appelboom (goh), en kan wel tot 8 meter hoog worden!

granaatappel gezond boom

Waar kun je granaatappel kopen?

Granaatappel is tegenwoordig wel te koop in de meeste supermarkten. Ligt het niet in de supermarkt? Kijk dan even bij je lokale groenteboer of op de markt en vraag even. 

Bij het kopen van een granaatappel moet op een aantal dingen letten. Kijk goed dat er geen bruine plekken opzitten of dat de appel opvallend ligt is.

Gezonde verse granaatappels zijn zwaar en hebben een mooie roze stevige schil.

Granaatappel bewaren tips

Je kunt deze wonderappel ongeveer een week bewaren in de koelkast. Ik raad je echter aan om het gewoon de zelfde dat dat je het hebt gekocht te gebruiken. 

Andere producten

Naast dat je natuurlijk de vrucht zelf kunt kopen, zij er ook nog tal van andere producten waar granaatappel in verwerkt zit. Zo heb je bijvoorbeeld crème, olie en voedingsuplementen. 

Onderstaande producten met granaatappel zijn bijvoorbeeld enorm populair bij Bol.com:

Weleda Verstevigende Dagcrème - 30ml
Weleda Regeneratie Olie - 100 ml
VitaTabs  - 500 mg - 60 capsule

Gezonde granaatappel recepten

Wat kun je eigenlijk allemaal maken met granaatappel? Nou, van het sap kun je bijvoorbeeld lekkere gezonde smoothies maken.

Verder worden de pitjes gebruikt als smaakmaker in allerlei gerechten. In het volgende hoofdstuk kun je daar een mooi voorbeeld van zien. 

Granaatappel smoothie recept

Mijn persoonlijke favoriete granaatappel smoothie recept is in combinatie met mango. Dit is een recept die onder andere komt uit de Smoothie Afslankbijbel die wij eerder op deze site besproken hebben. 

Voor dit recept heb je 2 granaatappels, 1 mango en 500ml yoghurt nodig.

Het recept is als volgt: 

 1. Snijd de bovenkanten van beide granaatappels af. Over de schil snijden door de nerven, totdat je de vrucht open kunt breken. Haal dit pitjes uit de vrucht (zie video verderop in dit artikel). Bewaar een paar pitjes voor decoratie/
 2. Schil de mango en haal zoveel mogelijk bruikbaar vruchtvlees uit de mango.
 3. Mix de granaatappel pitjes, mango en de yoghurt met een blender.

Wil jij direct nog veel meer van deze lekkere smoothie recepten? Kijk dan snel ​​​​hier!

Kun je granaatappel pitjes eten?

Ja, de pitjes van een granaatappel zijn eetbaar. Ze hebben een frisse zure smaak en kunnen perfect gebruikt worden in veel gerechten. 

Kijk wel even uit voor de witte vliesjes die om de pitjes heen zitten, deze zijn erg bitter en smaken niet erg lekker. Zorg dus dat je deze niet in je gerechte terecht komen. 

granaatappel recept spinazie gezond

Granaatappelpitjes in een gerecht met spinazie ...

Pitjes uit granaatappel halen

Wil jij de pitjes eruit halen? Check dan even onderstaande video van Jamie Olivier. 

Hij laat je zit hoe je dit vrij snel kunt doen. Het enige wat je hoeft te doen is de granaatappel doormidden snijden en de pitjes er al het ware uit te kloppen met een lepel. 

Nu kun je de pitjes verwijderd hebt kun je de granaatappel uitknijpen om een lekker gezond glaasje granaatappelsap te drinken!

Pitjes van granaatappel bewaren 

Nu je de pitjes uit de appel hebt gehaald kun je ze goed afgedekt ongeveer een week bewaren in de koelkast. Gebruikt hier voor bijvoorbeeld een keramisch schaaltje met een stuk je folie erover. 

Je kunt ze ook in de diepvries bewaren. Doe ze dan in een goed afgesloten bakje. Granaatappel pitjes bewaren in de diepvries kan maximaal 3 maanden. 

Is granaatappel schil giftig? 

Nee, de schil van een granaatappel is niet giftig. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kan een granaatappel veel invloed hebben op de gezondheid. 

Net als bij zoveel andere groenten en fruit, zitten de meeste vitaminen en gezonden stoffen aan de onderkant van de schil. De schil wordt dan ook veel gebruikt om bijvoorbeeld thee te maken of medicatie voor allerlei kwaaltjes. 

Met alles wat gezond is geld ook: Alles met mate! Met de schil van deze wonderappel is dat niet anders. Door de hoge concentratie gezonde stofjes moet je nooit meer dan een paar schaafjes per dag gebruiken. 

Nog veeél meer gezonden recepten

Op deze pagina heb je alles over de granaatappel kunnen lezen. 

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm. Hierin staan nog veel meer lekkere recepten die makkelijk en snel klaar te maken zijn. 

Je kunt ook lekker combinaties maken met recepten waar je granaatappel pitjes voor nodig bent. 

afslank-receptenbijbel-cover

Meer informatie over de Afslank Receptenbijbel? Klik hier voor meer informatie!


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten