Tijdens een gezellig avondje bank hangen voor de tv is de verleiding natuurlijk groot om daar een zak chips of een schaal snacks uit de frituur bij te nuttigen.

Samen met een fles cola of andere frisdrank of een sixpack bier is de avond al gauw een succes. Maar besef wel dat je op die manier een flinke hoeveelheid calorieën en ongezonde vetten naar binnen werkt. Je kunt ook kiezen voor gezonde snacks voor bij de tv.

Er is genoeg te verzinnen wat een stuk gezonder is dan chips en kroketten en wat minstens net zo lekker is! 

[toc]

Lekkere en gezonde hapjes voor ’s avonds

Je kunt heel goed gezonde hapjes voor ’s avonds maken als alternatief voor de ongezonde voor de hand liggende varianten. Wil je gezond snacken dan kun je kiezen uit verschillende gezonde hapjes voor ’s avonds. Vooral ’s avonds is het belangrijk om niet te zware kost te eten omdat je daardoor slechter slaapt.

Als je maag ’s nachts druk bezig is met het verteren van voedsel kan dit je nachtrust flink in de war sturen. Daarom is het verstandig om in de avonduren te kiezen voor licht verteerbaar voedsel. Het diner moet eigenlijk je laatste wat zwaardere maaltijd zijn en daarna moet je je spijsvertering wat rust gunnen. 

Waar koop ik lekkere hapjes voor bij de film?

In de supermarkt zijn prima alternatieven te koop voor chips en zoetigheid voor bij de TV. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zoutjes die niet zijn gefrituurd maar in de oven zijn bereid.

Dit scheelt soms wel tot 30% aan vet en dus calorieën. Omdat het de trend is dat er voor gezondere hapjes voor bij de film en de tv wordt gekozen breidt het aanbod zich snel uit.

Zelf gezonde snacks maken

Als je graag wat hartigs eet bij de tv of als je lekkere snacks voorbij de film wilt maken dan kun je heel goed kiezen voor gezonde alternatieven. De snacktomaatjes zijn bijvoorbeeld heel populair. Die kun je kant en klaar kopen bij de supermarkt.

Je kunt ze zo uit het vuistje eten. Ook bleekselderij en wortel kun je prima eten als je naar een goede film of je favoriete serie op tv kijkt. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag om lekkere combinaties te maken. Een gezonde fruitsalade bijvoorbeeld. Ideaal als je van zoetigheid houdt en een alternatief zoekt voor een reep chocolade of een pak roze koeken. 

gezonde snack voor bij de tv

Alternatieven voor chips

Als je van hartige zoutjes houdt dan kun je kiezen voor caloriearme alternatieven voor zoute pinda’s of gewone aardappelchips en –zoutjes. Japanse mix is bijvoorbeeld een goed alternatief. Daarnaast bevatten tortillachips aanzienlijk minder calorieën dan andere chips. Popcorn, zoet of zout, is ook een prima alternatief als je wilt kiezen voor gezonde snacks bij de tv.

Lekkere hapjes met weinig calorieën

Zalm en haring zitten boordevol gezonde vetten. Ben je visliefhebber, beleg hier dan stokbroodjes of toastjes mee en je hebt een snack die een stuk gezonder is dan een plakje leverworst of een bitterbal. Houd je van vlees, kies dan voor de magere varianten. Veel hamsoorten zijn mager, kip en kalkoen bevatten sowieso weinig vet.

Een augurkje in een rolletje ham of een asperge smaakt prima als snack bij de tv. Olijven zijn ook heel gezond. Je kunt ze vullen met een gezonde vulling of ze kant en klaar kopen in de supermarkt bij de tapas afdeling. 

Eiwitrijke snacks maken?

Met de boeken van FitChef maak je zelf snel en makkelijk de gezondste snacks voor ieder moment van de dag. Via onderstaande link ga je direct naar de informatiepagina.

Wat drink je bij de tv?

Niet alleen door te kiezen voor gezondere snacks kun je een tv avond met minder calorieën organiseren. Je kunt dit ook bereiken door te kiezen voor gezonde drankjes.

Water is natuurlijk het meest gezond maar misschien wel een beetje saai. Maar als je een karaf met water vult en daar een paar schijven sinaasappel in doet, plakjes komkommer of blaadjes munt dan maak je in een handomdraai een gezond en lekker fris drankje.

Lees ook: Gezonde waterdrankjes zelf maken

Wil je toch liever de ouderwetse priklimonade kies dan voor de light varianten van cola en sinas. Probeer ook eens de diverse varianten van bronwater met een smaakje uit de supermarkt, deze bevatten nauwelijks calorieën.

Gezonde zoetigheid opties?

Gezonde zoete snacks voor bij de TV zijn wat lastiger. Er is eigenlijk geen goed alternatief voor chocola bijvoorbeeld. Maar als je graag wat zoets hebt dan kun je natuurlijk wel kiezen voor snoepjes waar je wat langer mee doet. Kauwgom bevat bijvoorbeeld weinig calorieën. Pepermunt of drop is minder slecht voor de lijn dan chocolade of koekjes.

Een beetje snoepen mag natuurlijk best als je een gezellige avond hebt met vrienden voor de tv. Maar als je probeert daarnaast ook voor gezonde alternatieven te kiezen dan zal je het resultaat daarvan zeker merken als je weer op de weegschaal gaat staan. 

Warme snacks met minder calorieën

In steeds meer huishoudens doet de Airfryer zijn intrede. Deze mini oven is ideaal voor het bereiden van allerlei warme snacks. Bekende snacks zoals frikandellen. Kroketten en kaassoufflés voor de oven en Airfryer zijn in de supermarkt te koop. Deze snacks zijn veel minder vet dan hun equivalenten voor de frituurpan.

Mocht je nog geen Airfryer hebben: hieronder zie je één van de populairste Airfryers van dit moment.

En de populairste Airfryer is: Philips Viva Airfryer HD9220/20

Met een Airfryer maak je heerlijke snacks met 80% minder vet dan een traditionele frituurpan. Het apparaat doet dit met circulatie van super hete lucht.


Je kunt er mee grillen, bakken en braden. De binnenmand van het apparaat wordt standaard meegeleverd.


Dit geldt overigens ook voor frietjes en andere aardappelsnacks. Als je ze in de Airfryer of in de oven bereidt zijn ze een stuk minder vet. Ook met de saus kun je variëren. Kies voor light mayonaise en serveer in plaats van pindasaus eens rode saus zoals chilisaus of barbecuesaus bij de snacks. Deze zijn veel minder vet. 

Airfryer receptenboek: simpele Airfryer gerechten

Nu kan het natuurlijk zijn dat je na het lezen van deze pagina van plan bent om een Airfryer aan te schaffen. Het kan ook zijn dat je al lang zo'n ding je bezit hebt, alleen nog niet zo goed weet wat je allemaal mee kunt doen. 

Dat is ook niet zo gek. Het is nog vrij nieuw allemaal en er zijn nog niet veel goede recepten voor te vinden. Ik kwam laats echter de website Simpeleairfryergerechten.nl tegen. Een website dat een voor nog geen twee tientjes een uitgebreid Airfryer receptenboek verkoopt.

Echt mooi gemaakt. De brocolli koekjes zijn echt één van m'n favoriete snacks voor bij de tv, volledig gemaakt met de Airfryer. Via onderstaande link ga je direct naar de kortingspagina.

Meer informatie over deze Simpele Airfryer gerechten? Meer dan 6000 Airfryer fans hebben dit kookboek in huis!


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten