• Home
 • Blog
 • Voeding
 • Wat zijn Gezonde Koolhydraatarme Tussendoortjes? Voorbeelden van Zoetigheid & Zoutjes!

Op zoek naar gezonde koolhydraatarme tussendoortjes? Dat is vast het zeker het geval als je op deze pagina terecht bent gekomen. 

Misschien zit je er wel aan te denken om een koolhydraatarm voedingspatroon te volgen om je vetpercentage te verlagen. Het kan ook zijn dat je al bezig bent, alleen een wat inspiratie mist voor gezonden tussendoortjes die in je dieet passen. 

Hoe dan ook, op deze pagina ga ik verschillende populaire koolhydraatarme snacks met je delen. Deze tussendoortjes zijn dus ook verantwoord als je met een dieet bezig bent. Lees dus vooral even verder!

[toc]

Wat maakt een gezond koolhydraatarm tussendoortje?

Laat me je eerst even vertellen waar volgens on een gezond tussendoortje nou aan moet voldoen.

Een tussendoortje passen binnen jou huidige voedingspatroon én zit, als het even kan, boordevol met extra vitaminen en mineralen.

De macro's, dus je eiwit, vet, koolhydraten moeten elke dag in de juiste hoeveelheid uit voeding worden gehaald. Tussendoortjes spelen hier een belangrijke rol in. Je kunt namelijk mooi stoffen aanvullen die je niet of niet voldoende uit je gewoon grotere maaltijden haalt.

Ik ben als bijvoorbeeld rond de 130 gram eiwitten per dag nodig. Ongeveer de helft van deze eiwitten haal ik uit mijn twee dagelijkse tussendoortjes. Meestal kwark met twee schepjes Whey Perfection eiwit isolaat en wat fruit. 

Jij bent waarschijnlijk bezig met een koolhydraatarm dieet, en hebt dus ook koolhydraat arme tussendoortjes nodig. Hieronder wat suggesties voor zoete en zoute snacks.

Koolhydraatarme zoetigheid

Als jij toch van zoetigheid houdt maar maar niet veel koolhydraten kan eten, heb ik hieronder een top 5 zoete gezonde koolhydraatarme tussendoortjes voor je gemaakt.

#1 Bakje Cherry Tomaatjes 

Cherry tomaatjes worden ook wel snoeptomaatjes genoemd en zijn een ideaal tussendoortje. Een bakje van 250 gram uit de supermarkt bevat slechts 8 gram koolhydraten. Daarnaast zitten ze boordevol gezonde anti-oxidanten.

#2 Frambozen, Meloen

Frambozen bevatten van alle fruitsoorten de minste koolhydraten per 100 gram. Daarnaast zijn ze gewoon hartstikke gezond en schijnen ze zelfs veroudering tegen te gaan. Een portie van 150 gram frambozen bevat ongeveer 7 gram koolhydraten.

Meloen is samen met frambozen onze favoriet omdat ook dit relatief weinig fruitsuiker bevat, maar toch heel veel vocht. Daarnaast bevat moelen veel Choline, wat onder andere opslag van vet in de lever kan voorkomen.

#3 Kokosnoot

Verse kokosnoot bevat gezonde vetten en veel vezels. Een portie van 100 gram is een prima tussendoortje.

#4 Magere Kwark + Kiwi

Eén van mijn persoonlijke favorieten is magere kwark met kiwi. Je kunt hier uiteraard veel verschillende fruitsoorten voor gebruiken. Probeer ook wat kaneel te gebruiken. Kaneel stabiliseert je bloedsuiker spiegel, waardoor je minder snel weer trekt krijgt.

magere kwark kiwi koolhydraat arm tussendoorje

#5 Magere Yoghurt + Mandarijn

Mocht je geen fan zijn van kwark is Yoghurt ook een optie. Met een combinatie van bijvoorbeeld mandarijn maakt je hier snel een enorm gezond en zoet tussendoortje van.

Koolhydraatarme zoutjes

Nu kan het natuurlijk ook zijn dat je meer een fan bent van zoutjes. Daarom zie je hieronder dan ook een top 5 van zoute gezonden koolhydraatarme zoutjes

#1 Hüttenkäse met zout en peper

Deze kaas heeft qua waarden wel wat weg van kwark. Het bevat zelfs nog wat meer eiwit en minder koolhydraten. Het is vrij smaakloos, dus geeft het een snufje peper en zout. Je kunt het ook op een rijstwafel smeren of combineren met vis. Een goede portie is ongeveer 150 gram (4 gram koolhydraten)

#2 Augurken met rookvlees

Van deze ben ik zelf ook groot fan. Augurken zijn eigenlijk kleine komkommertjes en bevatten nauwelijks koolhydraten. Combineer met rookvlees is erg lekker. Voor een tussendoortje zijn vijf augurken wel een goede portie. 

#3 Cashewnoten 

Cashewnoten bevatten veel eiwitten en zijn natuurlijk erg lekker. Een portie van 20 gram is al voldoende voor een lekker tussendoortje. Gezouten Cashewnoten zijn geen probleem. Eet dan een andere maaltijd die dag wel zoutarm. 

#4 Avocado

Een halve avocado met bijvoorbeeld hüttenkäse is een prima tussendoortje. Ze bevatten nauwelijks calorie, maar hebben toch een unieke combinatie van vezels en gezonde vetten. Een halve avocado bevat 160 calorieën en ongeveer 4 gram koolhydraten.

#5 Olijven

Olijven zitten vol met gezonde vezels en vetten. Ze stimuleren de vetverbranding en werken ontstekingsremmend. Een goed portie is ongeveer 50 gram. 

Let op! Veel ongezonde tussendoortjes lijken gezond

Er zijn ook enorm veel ongezonde koolhydraatarme tussendoortjes. Dit maakt het allemaal een stuk laster om juiste keuzes te maken. 

De grote voedingsbedrijven hebben het inmiddels ook wel door dat mensen op zoek zijn naar producten zonder suiker. Je ziet steeds meer verpakkingen met deze "geen suikers toegevoegd" kreet. Dit betekent echter niet er geen suiker in zit.

Zo bevatten lichtproducten zoetstoffen die je hormoonbalans kunnen verstoren. Dit is een serieus probleem voor bijvoorbeeld vrouwen in de overgang. Je slaat hierdoor namelijk sneller vet op én je krijgt meer honger. 

Kijk op het etiket en koop geen producten in de supermarkt met één of meerdere van deze ingrediënten. Het zijn namelijk allemaal ongezonde chemische nep suikers:

 • Druivensuiker
 • Dextrose
 • Fructose
 • Maisstroop
 • Sucrose
 • Invertsuiker
 • Kandij
 • Glucose-fructosestroop (komt vaak voor)
 • Maltodextrine
 • Melasse

Verder bevatten veel dieetproducten vulmiddel, wat weer niet best is voor je darmen. Het geeft je een opgeblazen gevoel én je buik lijkt ook dikker.

Geen fijn gevoel als je probeert af te vallen, en voor velen een echte motivatie killer. Vermijd dus ook volgende producten als je serieus wilt afvallen. Het zijn namelijk stuk voor stuk ongezonde producten, die in 99% van de gevallen het tegenovergestelde effect hebben:

 • Light frisdranken
 • Light yoghurtdranken
 • Kwark met zoetstoffen
 • Maaltijdshakes
 • Dieetrepen

Zijn repen gezonde tussendoortjes?

Gezonde koolhydraatarme tussendoortjes zijn niet allemaal even geschikt om mee te nemen.

Een gekookt ei is natuurlijk qua voedingswaarde ideaal, maar vrij onhandig en onprettig (vanwege de geur) om onderweg op te eten.

Daarom bent ik even op zoek gegaan naar gezonde koolhydraatarme repen die je kunt kopen als je veel onderweg bent.

Ik kan je vertellen dat het nog niet meevalt om een gezonden reep te vinden. Zoals je in onderstaande video van HappyHealty.nl kunt zien, zijn gezonde repen vrij lastig te vinden in de supermarkt. 

De meeste repen en snacks uit de supermarkt zitten vol met slechte suikers, vet en allerlei toevoegingen. 

Alleen de repen Havermoutrepen rood fruit van Bolletje, komen met 4,7 gram suiker redelijk uit de test. De rest van de repen zit hier namelijk ver boven en vallen meer onder de categorie "snoep".

Zelf ben ik, en velen met mij, fan van de Vegan Protien Bars van Body & Fit. Dit zijn repen die rond de 4 gram koolhydraten zitten, waarvan slechts 0.6 gram suiker.

Geen enge chemische toevoegingen zoals je dit zult zien bij "sport bars" uit de supermarkt.

koolhydraatarme tussendoortjes reep body en fit

> Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van deze repen

Naast deze Vegan Bars zijn er nog veel meer opties en smaken. Als je ook fanatiek sprot zou je ook kunnen gaan voor de Smart Bars of Quest Bars. 

Een programma met met waardevolle informatie en recepten

Naast het eten van gezonde koolhydraatarme tussendoortjes, kun je nog veel meer doen om sneller vet kwijt te raken. 

Het vermijden van het jojo-effect waar we allemaal wel eens last van hebben, vergt een verandering in je hele voedingspatroon.

Bij de meeste mensen is het een kwestie van de juiste kennis toepassen en consistent blijven.

Daarom wil ik het nog even met je hebben over het Koolhydraatarm 50 Dagen Programma van Niels Bosman. Een programma waardoor je precies weet waar je naar op zoek bent, en tegelijk je vetverbranding kunt optimaliseren.

Je leert onder andere de rol van hormonen bij vetverbranding (waardevolle informatie). De recepten in dit programma zijn zo samengesteld dat de porties ruim voldoende zijn om verzadigd te worden tijdens een maaltijd. 

Afvallen door anders te eten, niet minder. Via onderstaande link ga je naar de speciale informatiepagina. 

Koolhydraatarm 50 dagen Programma Download pdf

Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten