Ben jij op zoek naar meer informatie over gedroogde abrikozen of abrikozen in het algemeen? Die kan is vrij groot als je deze pagina hebt gevonden. Waarschijnlijk ben je gaan zoeken via Google en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen. 

Op deze pagina zal ik je van alles vertellen over deze fruitsoort met pit. Lees dus vooral even verder!

[toc]

Waar komen abrikozen eigenlijk vandaan?

De abrikoos is een geliefde fruitsoort. Hij wordt verwerkt in onder andere jam en vruchtensappen. De abrikoos groeit aan een boom in warme streken. De abrikoos werd rond 70 voor Christus door de Romeinen in Europa geïntroduceerd, de vrucht werd daarvoor al vele duizenden jaren gegeten in China.

Tegenwoordig wordt het merendeel van de abrikozen in Spanje en Italië geteeld. Turkije levert vrijwel de complete productie aan gedroogde abrikozen, die heel gezond zijn, namelijk zo’n 85%. Steeds meer mensen ontdekken de abrikoos als gezonde vrucht en als hulpmiddel om gezond te blijven. De abrikoos en ook de gedroogde abrikoos, heeft dan ook veel positieve eigenschappen.

Zijn gedroogde abrikozen gezond of niet?

Abrikozen zijn gezond en die eigenschap houden ze ook als je ze gedroogd eet. Abrikozen bevatten veel stoffen die het menselijk lichaam nodig heeft zoals ijzer en vitaminen. Daarom zijn gedroogde abrikozen ook zo gezond en kun je ze eten om bepaalde gezondheidsklachten mede te verhelpen.

Onthoud wel dat fruit, en dat geldt dus ook voor abrikozen, slechts ondersteunend kan werken bij het bestrijden van bepaalde kwalen. Raadpleeg altijd je huisarts als je klachten hebt die langer dan enkele dagen aanhouden of als je je zorgen maakt.

Gedroogde abrikozen zijn net zo gezond als verse. Er geldt wel een waarschuwing: Aan gedroogde abrikozen wordt soms sulfiet toegevoegd. Dit kan klachten geven als je astmatisch bent. In dat geval kun je dus beter verse abrikozen eten. 

De voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van abrikozen

Zowel verse als gedroogde abrikozen bevatten een schat aan gezonde voedingswaarden. Eén abrikoos van gemiddeld 35 gram bevat een gram vezels en 3 gram koolhydraten in de vorm van suikers.

Daarnaast bevat een abrikoos de vitamines A, C, E en K. Aan mineralen levert de abrikoos kalium, magnesium, foliumzuur, mangaan, fosfor, ijzer en koper. De abrikoos bevat daarnaast nog een reeks aan vitamine B, namelijk B1, B2, B3 en B6. Je kunt de abrikoos dus met recht een bron van goede bouwstoffen noemen. 

Mooie huid dankzij gedroogde abrikozen

Het is niet voor niets dat veel schoonheidsproducten abrikozen extract bevatten. Gedroogde abrikozen zijn niet alleen gezond voor de innerlijke mens maar hebben ook een gunstig effect op je huid. Abrikozen bevatten een grote hoeveelheid vitamine A en vitamine C.

Deze hebben een gunstig effect op je huid. De huid veroudert daarnaast minder snel als je regelmatig gedroogde abrikozen eet omdat deze antioxidanten bevatten die een goede invloed hebben op de vrije radicalen in je lichaam.

We schreven eerder al dat dit ook een gunstig effect heeft op de werking van ons hart. Vitamine A kan daarnaast ook een gunstig effect hebben als je last hebt van acne of andere ontstekingen van de huid. 

Abrikozen zijn goed voor je hart

Abrikozen bevatten kalium. Dit mineraal zorgt ervoor dat de elektrolyten in ons lichaam goed in balans zijn, waardoor het hart optimaal kan functioneren. Daarnaast zitten er vezels in gedroogde abrikozen. Deze zorgen voor een gezond cholesterol omdat ze de hoeveelheid “slecht” cholesterol kunnen verminderen.

Houd je ogen gezond met gedroogde abrikozen

Maculadegeneratie is een aandoening die het gezichtsvermogen aantast. Door iedere dag een portie abrikozen te eten kun je je ogen helpen gezond te blijven en je gezichtsvermogen ook op latere leeftijd zo lang mogelijk goed te houden.

Abrikozen leveren een bijdrage aan sterkere botten

Abrikozen bevatten calcium. En juist deze stof is nodig om je botten sterk en gezond te houden. Vooral vrouwen hebben op latere leeftijd soms last van osteoporose (botontkalking).

Dit leidt tot broze botten die breuken kunnen veroorzaken bij een val of in ernstigere vorm zelfs bij slechts lichte inspanning. Je kunt hiervoor calcium slikken in tabletvorm, maar ook het eten van gedroogde abrikozen kan je botten helpen om zo lang mogelijk gezond te blijven. 

Een ondersteunend middel bij bloedarmoede

Als je aan bloedarmoede lijdt zal de huisarts je ijzertabletten voorschrijven. Gedroogde abrikozen zijn gezond omdat ze eveneens ijzer bevatten. Bij lichte bloedarmoede kun je dit oplossen door regelmatig abrikozen te eten. Het ijzergehalte in je bloed langzaam maar zeker weer op peil komt.

Ondersteuning bij een moeizame stoelgang

Een moeizame stoelgang is pijnlijk en daardoor heel vervelend. Het eten van gedroogde abrikozen kan ervoor zorgen dat de ontlasting weer makkelijker komt. De vezels in de vruchten hebben een goede invloed op je darmflora. Eet dus dagelijks gedroogde abrikozen om je darmen gezond te houden.

Ondersteuning bij luchtwegaandoeningen

Mensen die aan astma en aanverwante luchtwegaandoeningen lijden kunnen soms baat hebben bij het eten van abrikozen. Hierin zitten namelijk essentiële oliën die de luchtwegen helpen soepel te blijven. Natuurlijk gaat het ook hier om slechts een ondersteuning.

Je kunt in dit geval beter kiezen voor verse abrikozen, omdat aan gedroogde abrikozen soms sulfiet wordt toegevoegd. Deze stof kan klachten geven als je last hebt van een astmatische aandoening. Bij ernstige vormen van astma en andere longaandoeningen zijn medicijnen, voorgeschreven door huisarts of specialist, noodzakelijk.

Abrikozen verkleinen de kans op kanker

Het is altijd gevaarlijk om te stellen dat bepaalde voedingsmiddelen kanker kunnen bestrijden of voorkomen. Het eten van abrikozen moet dan ook zeker niet worden gezien als ‘middel tegen kanker’. Maar feit is dat De schade die vrije radicalen kunnen aanbrengen in je lichaam kan worden besteden door de antioxidanten in abrikozen. Onderzoek heeft aangetoond dat  bij mensen die aan kanker lijden en regelmatig abrikozen eten dit een gunstig effect kan hebben. Maar nogmaals: Kanker is een ernstige ziekte en dient daarom te worden behandeld door daartoe gespecialiseerde artsen.

Een hulpje bij het afvallen

Als je wilt afvallen is gezonde en gevarieerde voeding belangrijk. Je kunt gedroogde abrikozen eten om je te helpen gewicht te verliezen. Ze bevatten namelijk veel voedingswaarde. Een portie abrikozen eten geeft je dus een relatief vol gevoel.

Daarnaast bevatten gedroogde abrikozen vezels die gezond zijn en helpen bij een goede spijsvertering. Houd er  wel rekening mee dat een abrikoos ook een kleine hoeveelheid (fruit)suiker bevat. Eet dus niet meer dan twee porties abrikozen per dag om het gezonde effect bij het verliezen van gewicht niet teniet te doen. 

Gedroogde abrikozen recepten

Er is geen vrucht waarmee zo gevarieerd kan worden als de gedroogde abrikoos. En dan is hij ook nog eens heel gezond. Je kunt gedroogde abrikozen bijvoorbeeld gebruiken bij vleesgerechten.

Fijngesneden kun je gedroogde abrikoos door gehakt kneden voor een lekkere en zeer aparte smaak van je gehaktballetjes. Daarnaast kun je gedroogde abrikozen ook prima combineren met een gerecht met kippenvlees. Deze combinatie past ook heel goed bij elkaar. Je kunt gedroogde abrikozen bijvoorbeeld verwerken in een marinade of een saus die je bij de kip serveert. 

Gebak met gedroogde abrikozen

Gedroogde abrikozen lenen zich ook prima om in gebak te verwerken. Zo kun je in plaats van het populaire bananenbrood ook een brood bakken met banaan en gedroogde abrikozen.

Dat geeft net weer een andere smaak die als variant zeer welkom is. Daarnaast kun je ook een heerlijke hartige taart maken met gedroogde abrikozen door ze te combineren met gehakt.

gedroogde abrikozen recepten gebak

Gedroogde abrikozen in je nagerecht

Taart met gedroogde abrikozen kan prima dienen als dessert. Maar je kunt gedroogde abrikozen, die zeer gezond zijn, ook verwerken in een toetje met yoghurt of kwark.

Als je kiest voor een mager zuivelproduct dan is het bovendien ook nog eens een zeer gezond toetje. Ideaal als je aan het lijnen bent en toch wat zoets wilt eten na de warme maaltijd of bij het ontbijt.

Pas op met abrikozenpitten!

Sommige onderzoeken claimen dat het eten van abrikozenpitten gezond is en zelfs bepaalde aandoeningen kan helpen voorkomen of verminderen. Maar abrikozenpitten bevatten plantengiffen. Deze stoffen worden in ons lichaam omgezet in cyanide oftewel blauwzuur.

gedroogde abrikozen ijzer

Een klein beetje kan op zich geen kwaad. Maar als je een grote hoeveelheid abrikozenpitten tegelijk eet dan kan dit leiden tot ernstige verschijnselen. Mede daarom zijn in Nederland na een incident de abrikozenpitten uit de handel genomen.

Een gezondheidseffect is bovendien nooit door wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Je kunt dus beter kiezen voor verse of gedroogde abrikozen en de pitten niet eten. 

Waar kan ik gedroogde abrikozen kopen?

Gedroogde abrikozen kun je kopen in de grotere supermarkten maar ook in gezondheidswinkels.

In zuidelijke landen vind je de gedroogde abrikozen op zo ongeveer iedere warenmarkt en kun je ze zo van de kraam meenemen. Lekker om tussendoor te eten en bovendien ook bij hogere temperaturen prima houdbaar. 

Hier zijn ze zelfs ook al online te koop. Op bol.com verkoopt Becla gedroogde abrikozen voor niet veel geld. 

Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Zelf gedroogde abrikozen maken

Als je verse abrikozen koopt om zelf te drogen, let er dan op dat ze goed rijp zijn. Dit kun je controleren door er zachtjes in te knijpen. Een rijpe abrikoos is zacht en soepel.

Nadat je de voldoende zelf in huis hebt, kun je ze indrogen met een speciale droogmachine. De ​Hendi Voedseldroger heeft goede reviews.


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten