We hebben allemaal wel eens van bleekselderij gehoord en weten vast nog wel hoe het smaakt. Maar hoe gezond is bleekselderij nu eigenlijk?

Klopt het ook dat het vochtafdrijvend is en helpt bij een hoge bloeddruk? In dit artikel ga ik je alles vertellen over deze wondergroente.

Ik ga zelf ook vaak aan de slag met deze groente, dus ik kan je er alles over vertellen. Lees dus snel verder!

[toc]

Is bleekselderij gezond?

Je bent vast benieuwd of bleekselderij gezond is anders was je waarschijnlijk niet op deze pagina terecht gekomen. In dit hoofdstuk ga ik hier over hebben.

Voedingswaarde bleekselderij

Wat ik je eerst even willen vertellen is wat nu eigenlijk de voedingswaarde van bleekselderij is. Dat kun je hieronder gaan lezen.

Er zitten genoeg vitaminen en mineralen in bleekselderij. Het wordt ook wel het nog gezonder broertje van wortelen en mango's genoemd.

Wortelen en Mango's komen het dichts bij bleekselderij que voedingswaarde.

100 gram (een onsje) bleekselderij:

  • is 16kcal;
  • 36% van de ADH Vitamine K;
  • 9% van de ADH Vitamine A, B11 en Foliumzuur;
  • 5% van de ADH Vitamine C;
  • 3.5% van de ADH Vitamine B2 en B5;
  • 7.5% van de ADH Kalium;
  • 6.5% van de ADH Molybdeen;
  • 5% van de ADH Mangaan en Calcium
  • Tryptofaan en phthaliden
bleekselderij

Zoals je ziet is de voedingswaarde van een onsje bleekselderij indrukwekkend te noemen!

Bleekselderij voor afvallen/ lijn

Het gebruik van bleekselderij voor afvallen wordt steeds populairder. Het lijkt een beetje alsof deze groente opnieuw wordt ontdekt.

Maar waarom is het zo'n populaire groente om te gebruiken bij het afvallen en voor het behouden van de lijn? Dat zal ik je vertellen.

Het is namelijk zo dat blesselderij weinig calorieën bevat en een vol gevoel kan geven. Daarnaast wordt er beweerd dat je vochtregulatie wordt beïnvloed. Het is een groente die vol zit met Vitamine A, Kalium en Calcium.

Bleekselderij als vochtafdrijver

Bleekselderij wordt vooral in zuid-Europese landen gebruikt als vochtafdrijver. Maar waardoor kan bleekselderij als vochtafdrijver gebruikt worden? Vraag je jezelf misschien af.

Bleekselderij werkt urine verdrijvend. Het is een soort van natuurlijke mini versie van een plastablet. Het kan je lichaam dus helpen om sneller af te komen van vochtophopingen die soms voorkomen na het sporten in bijvoorbeeld een knie.

De kalium en natrium in bleekselderij zorgen voor dat de vloeistoffen in je lichaam beter gereguleerd kunnen worden.

Toch moet je echt wel érg veel eten als je bleekselserij als een effectieve vochtafdrijver wil gebruiken. Mocht je last hebben van veel vochtophoping, kun je misschien beter een natuurlijk diuretisch supplement kopen. Bijvoorbeeld de Water Away Capsules.

Bleekselderij voor hoge bloeddruk

In zijn enorm veel volken ter wereld die bleekselderij gebruiken voor een hoge bloeddruk. Het is namelijk een natuurlijke bloeddrukverlager.

Er was veel onderzoek nodig waarom dit nu kwam. Het blijkt dat in selderij actieve organische stoffen zitten, zogenaamde phthaliden.

bleekselderij voor hoge bloeddruk

Deze stoffen zorgen er voor dat de bloedvaten wijder open staan. Dit heeft een ontspannende werking op spieren.Dit resulteert in een lagere bloeddruk.

Bleekselderij is goed voor de huid

Bleekselderij is goed voor de huid om dat er veel Vitamine A, B11 en foliumzuur in zit. Ook is bleekselderij enorm rijk aan beta-catoteen, wat in het lichaam omgezet wordt in vitamine A.

Deze vitaminen heeft de huid onder andere nodig om elasticiteit te behouden. Verder is goede vochtregulatie ook enorm belangrijk voor de huid. Zoals je al hebt kunnen lezen heeft bleekselderij een positieve invloed op deze vochtregulatie .

Naast dat het goed is voor de huid, kun je ook wel stellen dat het goed is voor het gehele gezichtsvermogen, maar ook voor botten en je tanden.

Verschillende soorten bleekselderij?

In dit hoofdstuk staat wat meer algemene informatie over selderij. Het zijn vooral antwoorden op vragen die de meeste mensen hebben.

In het volgende hoofdstuk kun je lezen hoe je bleekselderij moet klaar maken, mocht je dat interessanter vinden.

Een paar soorten ...

In de selderij kun je zelfblekende en groene soorten onderscheiden. De zelfblekende soorten zijn in ons land populair. Ze ogen wat leuker en hebben een knapperige en frissen smaak.

Selderij is een echte seizoensgroente. Ik kan je dan ook aanraden om het in het bijhorende seizoen te gaan eten.

Verse bleekselderij voor in juicer

Het voordeel hier van is dat het de smaak beter is en de producten een stuk goed koper zijn. Ook zorgt die voor wat meer variatie in je voeding wat allemaal helpt om flitsend fit te worden en te blijven.

Wanneer kan ik het beste bleekselderij kopen?

Je vraag je misschien af in welke maand of seizoen je het beste bleekselderij kunt kopen. Het bleekselderij seizoen loopt van juli tot en met november.

Buiten dit seizoen kun je ook selderij eten. Kies voor knolselderij van augustus tot maart en voor groene selderij van maart tot november.

Bleekselderij versus Selderij?

Zijn deze eigenlijk het zelfde? Ja, deze zijn vrijwel het zelfde. Het heeft met een bepaalde soort te maken.

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat er groene en zelfblekende selderij bestaat. Omdat "zelfblekende selderij" niet zo mooi klinkt, is het gewoon "bleekselderij"

Hoe moet je bleekselderij klaarmaken?

Dat het een bijzonder stukje groente is, heb je eerder in dit artikel vast al wel kunnen lezen. Toch wordt bleekselderij zelden als echte groente gegeten. Het wordt meer gebruikt als een soort aanvuller.

Hoe kun je bleekselderij het beste koken?

Als je bleekselderij wilt gebruiken als natuurlijke vochtafdrijver is het belangrijk om het niet met veel water te koken.

Door het te koken in water gaat er namelijk veel kalium verloren. Het best wat je dan kunt doen is de selderij stomen of licht roosteren met bijvoorbeeld wat walnoten.

bleekselderij recepten

Bleekselderij als snack

Je kunt bleekselderij prima als snack en tussendoortje eten. Snijd de grote dikkere stengels af en was deze goed.

De bladeren van bleekselderij zijn enorm bitter en kun je beter ook niet eten.

Hoe kun je bleekselderij het beste bewaren?

Als je een paar onsjes bleekselderij in huis hebt gehaald, is het misschien handig om te weten hoe je het nu het beste kunt gaan bewaren. Het beste kun je bleekselderij in de koelast bewaren, zo blijft het langer knapperig en fris.

Hoelang kan ik bleekselderij bewaren?

In de koelkast is selderij ongeveer een week houdbaar. Mocht je het buiten de koelkast willen bewaren, maximaal een paar dagen.

Invriezen is ook goed mogelijk. Na blancheren kun je bleekselderij wel een jaar lang bewaren in de vriezer.

Iets voor jou? Gezonde recepten met bleekselderij

Op deze pagina heb je van alles over bleekselderij kunnen lezen.

Waar ik het nog niet met je over heb gehad is de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm.

Hierin staan meer dan 100 recepten die snel en makkelijk klaar te maken zijn. Ook met bleekselderij.

Inmiddels hebben 2600+ mensen deze receptenbijbel al gedownload. Voor meer informatie over deze receptenbijbel druk je op de onderstaande knop.


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten