• Home
  • Blog
  • Voeding
  • Bleekselderij Sap Is Gezond! Maar Helpt Dit Ook Bij Afvallen?

Het in de ochtend drinken van bleekselderij sap lijkt de nieuwe trend als het gaat om hulp bij algemene gezondheid, én bij het afvallen.

Het sap heeft schijnbaar bewezen gezondheidsvoordelen. Als jij op deze pagina terecht bent gekomen vraag je je misschien ook wel af, of dit sap nou ook helpt bij het afvallen.

Dan is het maar goed dat je deze pagina gevonden hebt. Ik ga je namelijk precies vertellen of dit het geval is. Lees dus vooral even verder!

[toc]

Het drinken van bleekselderij sap

Het sap van bleekselderij schijnt veel gezondheidsvoordelen met zich mee te brengen. Zo zou het helpen bij het afvallen, is het goed voor je darmflora en huid.

De mensen die mee doen met deze trend, drinken gemiddeld zo'n 450 ml bleekselderij sap in de ochtend, op een nuchtere maag.

Hoe maak je het?

Het maken doe je door ongeveer 9 stammetjes in een slowjuicer te doen. Dit maakt ongeveer 450 ml bleekselderij sap. 

Een mooi apparaat waarmee je zulke sapjes maakt is de Philips Avance HR1946/70. Het grote voordeel van een degelijke slowjuicer is dat écht alleen sap krijgt, en geen andere slierten of vezels.

juicer om bleekselderij sap maken

Deze populaire groene powergroente bevat veel voedingstoffen, zoals foliumzuur, kalium, mangaan, magnesium, fosfor en calcium.

Daarnaast bevat het de vitamines A, C, K en B6. Dat alleen al is dus genoeg reden om dit sapje eens te maken!

Toegevoegd aan andere drankjes

Als je zelf gezonde drankjes wil maken is bleekselderij sap ook zeer geschikt.

Naast wat zoete fruitsoorten kun je ook wat eiwit bronnen toevoegen, bijvoorbeeld proteïne poeder, yoghurt of kwark.

Kan bleekselderij sap helpen bij het afvallen?

Er wordt vaak gezegd dat bleekselderij sap kan helpen bij het afvallen.

Voorstanders zeggen dat het het drinken van dit sap in de ochtend, de lever helpt bij het afbreken van vetcellen die opgeslagen zijn in de lever. Deze claim heeft echter geen wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.  

Er moet dus nog onderzoek gedaan worden naar exacte invloed van de stoffen die er in het sap zitten als het hebben over gewichtsverlies. 

Verse bleekselderij voor in juicer

Desalniettemin kan bleekselderij sap wel een positieve rol spelen voor mensen die wat vet kwijt willen. Zo'n 450 ml sap is namelijk maar 85 calorieën, wat echt enorm weinig is als je het vergelijkt met andere sapjes. 

Andere potentiële voordelen van bleekselderij sap

Hieronder wat andere mogelijke voordelen van bleekselderij sap.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Bleekselderij sap is rijk aan fytonutriënten, dit zijn bio actieve inhoudsstoffen waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende eigenschappen hebben (bron).

Daarnaast zijn fytonutriënten ook goed tegen zogenaamde welvaartsziekten. Zo schijnen ze de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker te verlagen.

Het eten van bleekselderij of het drinken van het sap is kan dus zeker bedragen in het voorkomen van bepaalde veelvoorkomende ziekten.

Kan helpen de bloeddruk te controleren

Bovenstaande stoffen zouden er ook voor kunnen zorgen dat men de bloeddruk beter kan controleren. Dit schijnt te komen door de aanwezige gezonde nitraten in bleekselderij sap.

Kan helpen het cholesterol te verlagen

Bleekselderij schijnt ook cholesterol verlagend te zijn. Bij verschillende onderzoeken op dieren werden lagere waarden gemeten na het innemen van de stoffen uit bleekselderij.

Exact wetenschappelijk onderzoek op mensen is er nog niet geweest. Er is dus wel degelijk meer onderzoek nodig om hier echt zeker van te zijn.

Mogelijke nadelen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn de meeste sapjes en bleekselderij sap in het bijzonder, erg gezond te noemen. Toch kleeft er één groot nadeel aan deze sappen...

Verlies van vezels

Een mogelijk groot nadeel van sapjes is dat ze geen vezels bevatten. Selderij in "gewone" vorm is - net als zoveel groenen groenten - wel rijk aan vezels. 

Vezels zijn zoals je misschien al weer erg belangrijk voor je spijsvertering. Daarnaast geven vezels een vol gevoel en balanceren ze je bloedsuikerspiegel.


Andere bezoekers lezen...

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten

4 Tips Om Meer Proteïne te Eten